Zo'n kruis, dat blijkt nog een behoorlijk zware last

Miljoenen televisiekijkers volgen vanavond de tocht van een enorm lichtgevend kruis door Groningen. Gerrit-Jan KleinJan keek mee bij de voorbereidingen op 'The Passion'.

Mediapark Hilversum, 11.15 uur

De laadklep van de vrachtwagen zoeft omlaag. Twee jongemannen duwen voorzichtig een wagentje met vier kubussen naar binnen. Het blijken de onderdelen van Jezus' kruis: vier hagelwitte plastic blokken, flodderig ingepakt in bubbeltjesplastic. Het hele jaar liggen ze in een loods in Hilversum. Het is dat iemand er met viltstift 'verlicht kruis' op heeft geschreven, anders zouden de kruisdelen makkelijk kunnen doorgaan voor oude decorstukken. Deze dinsdag komen ze weer naar buiten.

Vier jaar geleden werd het kruis voor het eerst gebruikt. Vanavond wordt het tijdens 'The Passion', de straatmusical van EO en RKK over de laatste uren van Jezus, in processie door de stad Groningen gedragen.

Terwijl productieassistent Jonne Roeland de onderdelen vastzet, vertelt hij dat het kruis in de loop van de tijd is verbeterd. "Er zitten nu drie keer zoveel ledlampjes in als tijdens de eerste Passion. Echt superchill." Om al die lampjes te laten branden zijn vier autoaccu's nodig.

De laadklep van de vrachtwagen gaat omhoog. Op naar Groningen.

Groningen, Euroborg, 14.00 uur

In het stadion van FC Groningen kijkt projectleider Carla Manten van The Passion toe hoe technici de onderdelen van het kruis in elkaar schroeven. Ze somt op: "Zes meter lang, vier meter breed, driehonderd kilo zwaar. Ik was vol ontzag toen ik dat ding de eerste keer zag."

Manten heeft als taak het publiek te begeleiden dat achter het kruis aanloopt, van het voetbalstadion naar het stadscentrum. "De processie wordt elk jaar groter", zegt ze. In Groningen volgen 1300 personen het lichtgevende teken, 300 meer dan vorig jaar in Den Haag.

Achttien personen zijn er nodig om het kolossale kruis te tillen. De dragers zijn kerkgangers uit Veendam en Wildervank. Hun predikant had zijn gemeente hiervoor aangemeld.

14.30 uur

Daar komen, stipt op tijd, de eerste vrijwilligers aan. Carla Manten, met een stralende lach: "Welkom, welkom". De tv-beelden van het kruis, vindt ze, zijn een goede manier om het evangelie te verkondigen. "Zo krijgt Pasen een ander gezicht. Het gaat om méér dan de paashaas en paaseieren."

15.00 uur

De achttien mannen en vrouwen lopen met het kruis op hun schouders over het voetbalveld heen en weer. "Links, rechts, in de pas", roept Carla Manten. Met een stopwatch houdt ze exact de tijd bij. Alle dragers zijn tussen de 1,75 en 1,85 meter lang. Bij grotere lengteverschillen zou het kruis scheef op de schouders liggen. Bij de spelerstunnel blijkt het kruis een armlengte te breed. Er moet één balk af.

16.00 uur

Evert Bakker (50) uit Wildervank wrijft over zijn schouder. "Nou, dat kruis voel je wel." Hij was vanochtend eerder wakker dan normaal. "Het houdt me bezig", zegt hij. "In gedachten lopen wij de weg die Jezus Christus is gegaan."

Dat Bakker nu op de grasmat van 'zijn club' FC Groningen staat, bezorgt hem ook de kriebels. Zodra hij de kans krijgt, snelt hij naar de middenstip en laat zich lachend fotograferen. Een buitenkansje, zegt hij als hij zijn positie bij het kruis weer inneemt. "Normaal mag je hier niet komen."

Groningen, Vismarkt, 21.45 uur

Anderhalf uur - even lang als de tv-uitzending - duurt de wandeling met het fel verlichte kruis van het voetbalstadion tot het grote podium. De processie trekt veel bekijks, maar de generale repetitie verloopt rimpelloos. Een motoragent filmt het tafereel met zijn telefoon.

Christien Dun uit Veendam is uitgelaten. De last van het kruis valt haar mee. Ze lacht: "Ik liep tussen twee mensen die langer zijn." Ze maakt grapjes met een vrouw naast haar. Bij de tv-uitzending wil ze proberen wat ingetogener te zijn. Hoe ze dat voor elkaar krijgt, weet ze nog niet. "Dat komt vanzelf goed."

The Passion is vanavond om 20.25 uur te zien op Nederland 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden