Zo'n foto, je kunt erop wachten

Telegraaf zet Volkert van der Graaf pontificaal op voorpagina

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is nog altijd nieuws en de belangstelling voor zijn persoon is nog altijd dermate groot dat het ochtendblad De Telegraaf drie foto's afdrukte waarvan een op de voorpagina. Het recht op privacy en eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer moesten wijken voor het recht op vrijheid van meningsuiting. Dat vindt in elk geval De Telegraaf.

Op de foto's van persfotograaf Ferre de Kok, die overigens door De Telegraaf niet te koop worden aangeboden aan andere kranten, loopt Van der Graaf op de Amsterdamse Prinsengracht na een bezoek aan zijn advocaat Stijn Franken. De krant rechtvaardigt de publicatie met een hoofdredactioneel commentaar dat Van der Graaf nog altijd een zaak is die maatschappelijke verontwaardiging over zijn daad en de daarop volgende straf oproept. Een zaak, volgens De Telegraaf, waarin niets mag worden verzwegen en dus is de foto informatie die moet worden gepubliceerd.

Hoe lang De Telegraaf Van der Graaf als nieuwswaardig blijft bestempelen, is onduidelijk. Is de eerste keer dat hij zich vertoont op het gemeentehuis nieuws, de eerste keer op de tribune bij een voetbalwedstrijd ook? En wat te denken van zijn tocht naar de reclassering of de groenteboer?

Van der Graaf mag niet met de pers praten. Dat deed hij ook niet. Hij gaf De Telegraaf een kaartje met daarop het telefoonnummer van de reclassering. Dat leidt overigens tot niets. De reclassering wenste gisteren geen commentaar te geven op de publicatie van de foto's. Stijn Franken, zijn advocaat beperkt zich tot: "De afgelopen jaren heb ik nimmer commentaar gegeven op de zaak van deze cliënt en daarin komt vandaag geen verandering."

Dat foto's opduiken, was een kwestie van tijd. Vorige week maakte de burgemeester van Apeldoorn bekend dat Van der Graaf zich in zijn gemeente had gevestigd. Daar werd met kalmte op gereageerd. Een reactie die haaks staat op de veronderstelde maatschappelijke verontwaardiging die nu de belangrijkste reden is voor de publicatie van de foto's.

Juristen gespecialiseerd in portretrecht zouden graag zien dat de Hoge Raad een oordeel velt over de publicatie van de foto's. Een nieuw arrest zou een twintig jaar oude uitspraak in een min of meer vergelijkbare zaak opfrissen. Het gaat dan om de zaak rond Heijn-ontvoerder Ferdi E. De laatste verloor toen van uitgeverij Spaarnestad. Het is echter zeer de vraag of Van der Graaf de lange weg naar de Hoge Raad wil afleggen.

Kan Van der Graaf zich met een klacht bij het College bescherming persoonsgegevens melden? Het is particulieren bijvoorbeeld niet toegestaan beelden van anderen zonder hun toestemming op internet te plaatsen. Onrechtmatige publicatie kan leiden tot een verzoek tot verwijdering en bij niet opvolging daarvan tot een vordering uit onrechtmatige daad bij de rechter of op grond van smaad. Alleen voor het beoordelen van journalistieke uitingen is het College bescherming persoonsgegevens echter niet bevoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden