'Zo meet je de zorgkwaliteit niet'

Zorg | Verpleeghuizen weigeren de vragenlijsten van de Inspectie in te vullen. Die zijn volgens hen slecht geformuleerd.

Haastig in elkaar gedraaid en niet doordacht: bestuurders van verpleeghuizen hebben geen goed woord over voor de vragenlijsten waarmee de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) hun prestaties sinds kort toetst. Sinds vorige week weigeren ze tot woede van staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) nog langer aan de toetsing mee te werken.

"Prima dat de Inspectie de kwaliteit wil onderzoeken", zegt Jacqueline Joppe (54), bestuurder van de Zorggroep Elde, met tien locaties in de regio Den Bosch. "Maar dan moet je wel het juíste meten." Joppe, die met haar organisatie niet op de inmiddels beruchte 'zwarte lijst' staat, stoort zich aan een recente gestuurde lijst met enkele tientallen gesloten vragen over onder meer veiligheid, mondzorg, scholing, foutmeldingen en vrijheidsbeperking.

"Als ik de lijst zou invullen, zou blijken dat wij op een locatie alle bewoners in hun vrijheid beperken, omdat we zijn gestopt met het idee van een gesloten afdeling. Afhankelijk van de ernst van hun dementie, kunnen de 24 bewoners op deze locatie met een gps-tracker in hun schoenzool de tuin, of het dorp in."

In lijn met de filosofie van Van Rijn probeert Joppe de kwaliteit van leven zo te vergroten, zegt ze. Het probleem: de Inspectie rekent het gebruik van zogeheten domotica, zoals zo'n sensor of een camera die de beweging van een cliënt volgt, óók tot vrijheidsbeperking. "De uitkomsten van die meting worden allemaal gepubliceerd in het kader van transparantie, een beetje zoals met die zwarte lijst. Nou, ik heb geen zin om straks met een niet kloppend beeld in de krant te komen. Ik heb de indruk dat de Inspectie deze vragenlijst haastig en onder druk van het ministerie heeft opgesteld."

Henri Plagge (53) is bestuurder van De Zorgboog, met 22 verpleeghuislocaties een grote speler rond Helmond. Ook hij stoort zich aan de vragen. "De Inspectie wil bijvoorbeeld weten hoeveel patiënten psychofarmaca gebruiken. Het maakt ze niet uit of iemand eens in de maand een slaaptablet neemt, of antipsychotica voorgeschreven krijgt. Ik mag kiezen uit 'geen', 'minder dan 10%', tussen de '10% en 25%', tussen de '25 en 50%' of meer dan 50%.' Ik begrijp dat de Inspectie kwaliteit wil meten, maar dit is niet de manier. Zonder context zegt dat helemaal niets."

Bij Plagge speelt ook mee dat zijn organisatie in juli van dit jaar wel op de zwarte lijst werd geplaatst, onder meer vanwege vrijheidsbeperkende maatregelen. "Wij hebben op iedere deur een melder, zodat we weten of iemand in de kamer is. Dat doen we zodat het personeel niet de hele tijd hoeft binnen te vallen, om mensen dus meer privacy te geven. Maar omdat de Inspectie dat als een vrijheidsbeperking ziet, moeten we van alle families toestemming hebben. Dat hebben we geweigerd, net zoals ik deze lijst weiger in te vullen."

Uiteindelijk draait het om het besef dat niet alles maakbaar is, of in protocollen is te vangen, zegt Peter Visch (52), bestuurder van Zorggroep Noorderboog, met vijf verpleeghuizen in de regio Meppel. "Als alle medewerkers zich precies aan de protocollen houden, zou je nog steeds een slecht verpleeghuis kunnen hebben. Wat het voor bewoners prettig maakt, dat zijn de medewerkers die zich met liefde en aandacht inzetten. Ik denk dat de nadruk van de Inspectie dáár moet liggen. Met dit soort lijstjes gaan we de verkeerde kant op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden