Zo maak je de perfecte selfie

null Beeld Andrej Karpathy
Beeld Andrej Karpathy

Wetenschap heeft de perfecte selfie gevonden. Student Andrej Karpathy van Stanford University haalde twee miljoen selfies door een digitaal selectiesysteem en kwam erachter aan welke eisen de allerbeste selfie moet voldoen. En wat blijkt? Knap zijn of een geweldige camera hebben heeft er eigenlijk niets mee te maken.

De speciale software - ook wel neuraal netwerk genoemd (zie kader) - kan objecten en gezichten te herkennen. Karpathy stelde het op zo'n manier in dat het de beste digitale zelfportretten kan selecteren. De student haalde vervolgens twee miljoen selfies door het systeem, zowel van mannen als van vrouwen. Uit die massa plaatjes selecteerde het systeem de honderd beste.

Vrouwen doen het goed
Opmerkelijk genoeg waren dat alleen maar foto's die vrouwen van zichzelf gemaakt hadden. Karpathy stelde vast dat veel eigenschappen van een goede foto vooral betrekking hebben op vrouwelijke kenmerken, zoals lang haar.

Een flink bewerkte selfie doet het ook prima. Selfies die sterk overbelicht waren of waaraan een filtertje was toegevoegd zorgden voor een hogere notering op de beste selfielijst. Ook een witte rand op de foto is een garantie voor instant selfie-succes.

Verder schijnt de plaatsing van je hoofd ook uit te maken. In het meest ideale geval bedekt het hoofd een derde van de foto, een deel van het voorhoofd mag dus niet zichtbaar zijn.

Mannen die nu ook in de weer gaan met filters en overbelichting hebben alleen pech: uit Karpathy's onderzoek bleek dat de regels niet op hen van toepassing zijn.

undefined

Blootfoto's
Karpathy was ook bang dat het netwerk meteen veel blootselfies in de top zou plaatsen, geldend voor zowel mannen als vrouwen, maar dit bleek niet het geval.

Bij mannen eindigden de blootselfies wel hoger in de top 100, maar die van vrouwen kwamen er helemaal niet in voor.

Wat je beter niet kunt doen
Karpathy ontdekte ook wat je beter niet kunt doen als je een perfecte selfie wilt. Zo is slechte belichting dodelijk voor je selfie. Maar de echte gouden tip? Je kunt je vrienden maar het beste dumpen. Groepsfoto's en foto's met veel gezichten kwamen niet goed uit de test.

Op het laatste punt is wel een uitzondering: groepsselfies van beroemde mensen, zoals de Oscarselfie van 2014, doen het wel goed. Die foto eindigde in de top twintig van beste selfies van beroemdheden.

Selfie met allerlei bekende acteurs, zoals Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Meryl Streep. De selfie werd gemaakt door Cooper, maar getweet door Ellen DeGeneres. Beeld Twitter @TheEllenShow
Selfie met allerlei bekende acteurs, zoals Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Meryl Streep. De selfie werd gemaakt door Cooper, maar getweet door Ellen DeGeneres.Beeld Twitter @TheEllenShow

#Selfie

Karpathy selecteerde de selfies via sociale media met de hashtag selfie (#selfie) en keek hierbij naar de tags die onder een foto werd geplaatst, hoeveel likes de foto had en hoeveel mensen een reactie op het digitale zelfportret gaven.

Het systeem waarmee Karpathy de selfies vervolgens analyseerde werkt nogal ingewikkeld. Hij zocht niet handmatig de foto uit die hij het mooiste vond, maar gebruikte daarvoor een 'neuraal netwerk'. Dat netwerk wordt vaak gebruikt bij het herkennen van objecten en gezichten.

Een neuraal netwerk bestaat uit allerlei processors die signalen herkennen en naar elkaar versturen. De selfie wordt door het systeem ontleed en de verschillende onderdelen bevatten herkenningspunten. Door die herkenningspunten kan het systeem een foto compleet maken.

Met een door Karpathy gemaakte dataset - een verzameling van gegevens - kon het netwerk vervolgens goede en slechte selfies onderscheiden. Met dit onderzoek wilde Karpathy aantonen hoe goed een neuraal systeem kan werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden