Zo los je geweld op het veld niet op

In het seizoen 2011-2012 kondigde de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) strenger beleid af om gewelddadigheden op en om de velden terug te dringen. In geval van zogenaamde collectieve excessen - buitensporig fysiek geweld begaan door meer dan twee spelers - kunnen de elftallen van die spelers voor de rest van het voetbalseizoen uit de competitie worden gehaald.

Na de KNVB-tuchtzaak wacht daders veelal strafrechtelijke vervolging, waarbij ze kunnen worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Zo op het eerste gezicht is het een strenge en snelle straf. Eenvoudig te begrijpen, simpel toe te passen. In de praktijk valt dat echter zwaar tegen. Bij collectieve vechtpartijen op de grasmat is het bijzonder lastig om te achterhalen welke voetbalspelers zich aan wat voor gewelddadigheden schuldig hebben gemaakt. Na afloop worden tegenstrijdige of zelfs valse verklaringen afgelegd door betrokken spelers en omstanders. Bovendien lijden de goeden onder de kwaden. Bij teamuitsluitingen wordt immers ook de rest van het team gestraft.

Bij de aanvang van dit seizoen kondigde de KNVB een versoepeling van de sanctie aan. Uitsluiting van het complete team bij een collectief exces valt te voorkomen als de betrokken vereniging zelf de strafrechtelijke vergrijpen onderzoekt, de daders opspoort en 'uitlevert' aan de KNVB. Daardoor wordt een (amateur) voetbalvereniging opgezadeld met taken van opsporing, onderzoek en berechting. Daarvoor zijn echter opleiding, ervaring, deskundigheid en bevoegdheden nodig waarover zo'n vereniging niet beschikt. Zulke taken horen in een rechtsstaat thuis bij politie en justitie.

Bovendien tast de voorgestelde interne 'berechting' de sociale cohesie binnen het elftal en de voetbalvereniging aan, maakt de procedure inbreuk op de rechten van de verdachten en is de betrouwbaarheid van de uitkomsten van dit proces op geen enkele wijze gewaarborgd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden