Soap & Co

Zo liepen de Oscars rampzalig af

De twee accountants van PricewaterhouseCoopers, Martha Ruiz en Brian Cullinan, mogen nooit meer in de buurt van de Oscar-enveloppen komen. Beeld Jordan Strauss/Invision/AP
De twee accountants van PricewaterhouseCoopers, Martha Ruiz en Brian Cullinan, mogen nooit meer in de buurt van de Oscar-enveloppen komen.Beeld Jordan Strauss/Invision/AP

De Oscar-organisatie heroverweegt, na 83 jaar, de samenwerking met accountantskantoor PricewaterhousCoopers. Twee medewerkers waren verantwoordelijk voor de chaos tijdens de Oscaruitreiking. Een reconstructie van een rampzalig prijzengala.

Harmen van Dijk

Kijk ze daar nou staan, Martha Ruiz en Brian Cullinan. Apetrots zijn ze; op de rode loper bij de Oscaruitreiking – dat is toch geen dagelijkse kost voor een accountant. Helemaal in de veren, ook al hebben ze slechts een rol achter de schermen. Een belangrijke rol, dat wel. Zij weten al wie gaan winnen – in hun aktetassen zitten de enveloppen met daarin de namen. In beide tassen een complete set. Van iedere winnaar twee enveloppen dus. Voor de zekerheid.

Inmiddels zal Brian waarschijnlijk het liefst in een diep donker gat kruipen en daar pas over een paar maanden weer uit komen. Want hij is aangewezen als de veroorzaker van het debacle bij het uitroepen van de beste film van het jaar, de belangrijkste Oscar die te verdelen valt. Volgens zijn baas, accountantskantoor PricewaterhouseCoopers dat al 83 jaar het prijzengala van Hollywood in goede banen leidt, heeft hij de verkeerde envelop gegeven aan acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway. Zij moesten de winnaar bekendmaken.

Martha stond aan de ene kant van het podium met haar tas vol enveloppen, Brian aan de andere. Hij was druk aan het twitteren, die avond. Iets te trots op zijn bijzondere taak, zwaar onder de indruk van alle filmsterren die backstage langs hem heen liepen. Hij wilde snel een foto van Emma Stone aan zijn volgers laten zien – ze was zojuist uitgeroepen tot beste actrice in de musical ‘La La land’. Ze stond vlak bij hem achter het podium met het beeldje in haar handen. En daar waren Warren en Faye al,

Hollywoodlegendes, Bonny and Clyde in levende lijve. Brian pakte in de haast de verkeerde envelop – de reserve-envelop ‘beste actrice’.

Het had niet mis hoeven gaan als Warren Beatty bestand was geweest tegen de druk van het moment, of als Faye Dunaway haar leesbril had opgezet. Warren had wel door dat er iets mis was toen hij de kaart uit de envelop haalde. ‘Emma Stone – La La Land’ stond er. Dit klopt niet, zag je hem denken. Toch begon hij te praten: “De winnaar is …” Maar hij wist niet hoe hij verder moest gaan. De tijd tikte door, buiten beeld stond waarschijnlijk een regisseur te gebaren dat hij voort moest maken en Faye zei lachend: “Je bent onmogelijk. Come on!” Vertwijfeld liet Warren haar de kaart zien. Zij zag alleen vaag ‘La La Land’ staan en sprak de titel uit. Applaus, muziek – de makers van de musical bestegen het podium.

Achter de schermen vloekte iemand hardgrondig. Actrice Salma Hayek, die eerder de prijs voor beste documentaire had uitgereikt, stond er vlakbij en zag hoe het helemaal misging. “De stagemanager zei: ‘Nee, nee, nee, nee! Dat is niet de goeie film.’ Het was volkomen gestoord en opwindend tegelijk”, kirde ze even later in een showprogramma. Accountant Brian moest dan toch het podium op – om in de genadeloze spotlights zijn fout recht te zetten. De producer van ‘La La Land’, Jordan Horowitz, pakte de microfoon en riep dat er een fout was gemaakt. Warren kreeg nu de juiste envelop in handen gedrukt. Hij haalde de kaart eruit en hield die schaapachtig omhoog. ‘Moonlight’ was de beste film.

Terwijl de makers van die film verward hun toespraakjes hielden, stormde Warren woedend het podium af. De stagemanager sommeerde hem de kaart met de juiste winnaar af te geven ‘vanwege veiligheidsvoorschriften’, maar de acteur beet hem toe dat hij die alleen zou afgeven aan Barry Jenkins, de regisseur van ‘Moonlight’. Zodat ’ie kon zien dat hij écht gewonnen had. De makers van ‘La La Land’ liepen gedesoriënteerd rond. Faye Dunaway at cashewnootjes, schijnbaar onaangedaan. Accountant Brian zat in een hoekje razendsnel zijn twitteraccount leeg te halen – een vruchteloze poging de sporen van zijn onoplettendheid te wissen. Hij en zijn collega Martha mogen van de Oscar-organisatie nóóit meer in de buurt van de enveloppen komen. Misschien wordt er volgend jaar zelfs een ander accountantskantoor ingehuurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden