Duurzame 100

Zo kwam de Duurzame 100 tot stand

Beeld Trouw

Hoe breng je alle mooie duurzame initiatieven in Nederland terug naar een top 100? 

De groslijst

Het begint met een groslijst van mensen die in Nederland actief zijn in het brede veld van duurzaamheid en natuur. Dat kunnen personen zijn uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, van ngo’s, netwerkorganisaties, adviesbureaus, lokale clubs en de overheid. Op de groslijst staan tussen de 400 en 500 namen. Ieder jaar worden er tientallen namen uit die lijst geschrapt en komen er ook weer tientallen nieuwe bij. De jury, lezers van Trouw en de redactie dragen nieuwe kandidaten aan.

De jury

Dit jaar zijn er twaalf juryleden. Ze komen uit allerlei deelgebieden in de duurzame wereld, zoals energie, klimaat, wetenschap, natuur, voedsel, beleid, bedrijfsleven, onderwijs. Als eerste wordt aan de jury gevraagd met nieuwe namen te komen voor de Duurzame 100 van dit jaar. Die namen komen zonder meer in de groslijst, als is voldaan aan de voorwaarde dat de kandidaten in het voorbije jaar op het gebied van duurzaamheid zijn opgevallen.

Terechte afvallers?

De lijst met namen die op voordracht van de redactie Duurzaamheid & Natuur van Trouw uit de groslijst worden geschrapt, omdat ze in het voorbije jaar wat minder zijn opgevallen, wordt voorgelegd aan de jury. Als juryleden bezwaar maken tegen het doorhalen van specifieke namen, worden de desbetreffende kandidaten teruggeplaatst.

Kandidaten geven zelf informatie

Alle personen op de groslijst krijgen een mail met het verzoek een informatieformulier over zichzelf in te vullen. Daarin kunnen ze kwijt wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan aan duurzame werkzaamheden en activiteiten. Dit jaar heeft 80 procent van de kandidaten dat gedaan. De redactie vult de informatie waar nodig aan. De jury kan zo een actuele, gefundeerde keuze maken uit de genomineerden.

De jury kiest in twee stappen

Uit de groslijst kiezen juryleden, onafhankelijk van elkaar, minimaal 30 en maximaal 70 personen die volgens hen in de Duurzame 100 moeten komen. Dat levert iets meer dan 100 namen op die de jury vervolgens beoordeelt. Dat doen de jury-leden, wederom onafhankelijk van elkaar, door scores toe te kennen aan de hand van drie criteria: daadkracht/impact, vernieuwing en brede visie.

Discussie over de lijst

Twee juryvergaderingen begeleiden dit keuzeproces. Tijdens die bijeenkomsten bespreekt de jury de trends en opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en natuur. Ook houden de juryleden pleidooien voor kandidaten van wie zij vinden dat die de Duurzame 100 zouden moeten halen, of hoog zouden moeten eindigen. Het hele proces wordt begeleid door Gerhard van de Bunt, universitair hoofddocent sociologie en methodologie aan de VU.

De winnaars

De negen voorafgaande edities van de Duurzame 100 kennen zeven winnaars. Pieter Winsemius was de eerste, in 2009. Herman Wijffels, toen net niet nummer 1, won een jaar later. Marjan Minnesma, die grote indruk maakte met Urgenda, won drie keer. Inmiddels wordt de nummer 1 gevraagd om het jaar daarop voor maximaal drie jaar in de jury plaats te nemen. Voormalige winnaars kunnen niet meer meedingen in de lijst. Had dat wel gekund, dan hadden sommige ex-aanvoerders er misschien alle tien keer in gestaan. Die eer valt wel te beurt aan vier anderen: hoogleraar Jan Rotmans, architect Thomas Rau, ondernemer en investeerder Anne-Marie Rakhorst en hoogleraar Klaas van Egmond. Opeenvolgende jury’s oordeelden dat zij elke keer weer zichzelf opnieuw uitvinden en een continue bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland.

De jury

Hieronder de jury van de Duurzame 100 van 2018. Nieuw dit jaar zijn Joyeeta Gupta, Maarten Hajer, Caroline van Leenders en Babette Porcelijn. De nummer 1 van 2017, Volkert Engelsman, zag geen kans in de jury plaats te nemen. De jury koos Joris Lohman tot voorzitter. Gerhard van de Bunt heeft weer de juryresultaten geanalyseerd en samengevat. De jury wordt jaarlijks samengesteld door de redactie Duurzaamheid & Natuur van Trouw, die probeert uit zoveel mogelijk sectoren van het brede, duurzame veld een vertegenwoordiging te vinden. Juryleden kunnen maximaal drie achtereenvolgende jaren lid zijn.

Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis
Willem Ferwerda, directeur Commonland
Maurits Groen, directeur MGMC en Waka-Waka, ondernemer
Joyeeta Gupta, hoogleraar environment and development in the global south op de UvA
Maarten Hajer, faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht
Anke van Hal, hoogleraar duurzaam bouwen op Nyenrode Business Universiteit
Jessie Kroon, oprichter bureau A New Zero
Caroline van Leenders, transitiemanager vergroenen financiële sector RVO
Joris Lohman, oprichter Food Hub
Talitha Muusse, organisator Energieboot, sociaal ondernemer
Babette Porcelijn, ontwerper, onderzoeker, auteur ‘De verborgen impact’
Frank Saris, onderzoeker SOVON vogelonderzoek Nederland

Ambachtelijk samenvatter: Gerhard van de Bunt, UHD sociologie en methodologie VU

Over de Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, worden alle namen bekend gemaakt.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier. En bekijk ook de website trouw.nl/duurzame100, waar alle namen bekend worden gemaakt.

Lees ook:

Trends in de Duurzame 100: De politiek stelt teleur, doeners nemen het over

In bijna tien jaar Duurzame 100 zijn aardig wat trends voorbijgekomen. Van directeuren van instituties naar de doeners van onderop, de opkomst van voeding en het gebrek aan ‘systeemdenkers’.

Dit zijn de zwoegers die onze Duurzame 100 nét niet haalden

Ieder jaar sturen lezers hartstochtelijke pleidooien voor hun duurzame favorieten naar Trouw. Een onafhankelijke jury wikt en beschikt en slechts een deel van de genomineerden haalt de Duurzame 100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden