Zo kom je altijd weer thuis

De vrije natuur is heel fijn - maar ook levensgevaarlijk. Wat als je verdwaalt? En het wordt ineens slecht weer? En niemand weet waar je bent?

Wie de natuur intrekt maar ook graag weer thuiskomt, kan zich nu grondig voorbereiden met 'Het Ultieme Navigatiehandboek'.

De Schotse navigatiespecialist Lyle Brotherton (56) verzamelde overal ter wereld navigatie-tips. Zijn boek begon als foldertje voor het Schotse reddingsteam waarvan hij deel uitmaakt, maar is nu een complete gids voor beginners en gevorderden. Er staat in hoe je stereoscopisch afstanden kunt schatten (met je duim), hoe je in de stad het zuiden vindt (kijk naar de schotelantennes), hoe je routes plant met een gps-ontvanger en wat je moet doen als je toch verdwaalt. In Groot-Brittannië is het handboek een succes. Maar hebben we in Nederland, met ons gematigde klimaat en weinig spectaculaire landschap, zo'n boek wel nodig? "Ja, want jullie gaan er graag op uit om te ontdekken", weet Brotherton. "Veel mensen gaan naar Frankrijk of Schotland om te mountainbiken. In Frankrijk kom ik bijna meer Nederlanders tegen dan in Nederland."

Ook in ons eigen land kan wat extra navigatiekennis goed van pas komen. Het zand in de Hollandse duinen is geel door het laagje ijzeroxide dat erop zit. Door al dat ijzer kan het kompas er behoorlijk naast zitten. Tijdens ons gesprek trekt Brotherton een schema uit zijn zak. Er staat in waar de zon staat op verschillende tijden van de dag; zo weet hij ook zonder kompas de windstreken te vinden.

Interessant, maar we hebben de hulp van de sterrenhemel of een kompas niet meer nodig, nu we TomToms en iPhones hebben? Daar is Brotherton het niet mee eens. "Je hebt een backup nodig. Apparaten kunnen stuk gaan en batterijen raken op." Hij geeft toe dat dat in de praktijk niet vaak gebeurt, maar enige basiskennis van navigatie is onontbeerlijk. "Mensen die nu opgroeien hebben nooit géén e-mail of iPhones gekend. Mijn angst is dat zij niet meer weten hoe ze een kaart moeten gebruiken. Je moet tenslotte ook iets van rekenen snappen om een calculator te kunnen hanteren."

Weten hoe je moet navigeren geeft vrijheid, vindt Brotherton: "Je bent vrij als je je niet aan het pad hoeft te houden en niet bang bent om te verdwalen." Hij verdwaalt zelf ook nog wel eens. "Na een lange vliegreis ga ik graag een eind wandelen, dat helpt tegen jet lag. Maar juist door de vermoeheid lette ik een keer niet op de route. Gelukkig was mijn vrouw mee, zij wist nog wel waar we waren."

Het Ultieme Navigatiehandboek, door Lyle Brotherton. Kosmos, ISBN 978 90 215 5138 8.
micronavigation.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden