Zo kennen we Wilders weer

Advocaat Geert-Jan Knoops, verdediger van PVV-leider Geert Wilders in het zogenaamde 'Minder, minder'-proces, had twee of drie uur (dat hangt af van de krant die je leest) nodig om uit te leggen dat rechter Elianne van Rens wegens vooringenomenheid gewraakt moest worden. Officier van justitie Wouter Bos deed het af als de zoveelste poging van Wilders c.s. om het proces te vertragen en had aan vijf minuten genoeg om het wrakingsverzoek de prullenmand in te betogen.

Waarop rechter Peter Littooy, voorzitter van de inderhaast naar de rechtszaal te Schiphol getogen wrakingskamer, liet weten dat mevrouw Van Rens weliswaar een foutje had gemaakt bij het verhoor van getuige-deskundige Paul Cliteur, maar dat dat nog niet wilde zeggen dat zij vooringenomen was en in het proces niet meer eerlijk en onafhankelijk zou kunnen optreden. Littooy wees het wrakingsverzoek dus af. Niet onverwachts meldde Wilders per twitter dat dat een 'schandelijke beslissing' was en dat 'de kans op een eerlijk proces nu helemaal verkeken was'.

En zo kennen we Geert Wilders weer. Als er tijdens een proces iets gebeurt dat hem niet zint, kan dat proces al niet meer eerlijk zijn. En het is hem weer gelukt. Opnieuw publiciteit en opnieuw vertraging, terwijl de verkiezingen van 15 maart volgend jaar steeds dichterbij komen. Of zoveel eerder gehouden moeten worden als dit kabinet de vier jaar niet volmaakt.

Voor de goede orde, wat mij betreft was dit hele proces er niet gekomen. Volgens mij, en de wet, mag een mens, en zeker een politicus, alles denken, vrijwel alles zeggen en een heleboel doen. Laat de rest van onze politici Wilders en zijn uitspraken aanpakken in de Kamer. Rechters hebben wel wat beters te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden