Zo jong als jij maar wilt, schatje

Tien jaar geleden was het een noviteit om mensen te leren kennen via een website. Tegenwoordig is online dating volkomen geaccepteerd, ook onder hoogopgeleiden. Maar hoe betrouwbaar zijn die profielen op datingsites? En staat er alles in wat je zou moeten weten over je aanstaande partner?

Wie online op zoek gaat naar een relatie, komt in een heel nieuwe wereld terecht. In de kroeg gelden mildere omgangsvormen dan op de online jachtvelden. Het doel is duidelijk, dus waarom zou je er doekjes om winden?

Toch lijken bezoekers geregeld de waarheid te verhullen. Natuurlijk is het zo dat je op een eerste date maar beter kunt meevallen, maar dan moet je wel eerst een date hebben. Volgens Jasper Jan de Konink, mededirecteur van E-matching.nl, lijkt het een beetje op wederzijds solliciteren; soms moet je je profiel een beetje opleuken. "Maar de scheidslijn tussen jezelf positief profileren en de waarheid geweld aan doen, is dun", zegt hij.

Toch komt het volgens De Konink niet vaak voor dat mensen echt liegen op hun profiel. "Dat is een enorme afknapper op een eerste date. Het maakt niet eens uit hoe groot de leugen is, maar dat er überhaupt is gelogen, is al voldoende om verder contact af te blazen." Volgens Femke van der Hoeven, Countrymanager bij datingsite Parship.nl, dat zich net als e-matching op hogeropgeleiden richt, liegen vrouwen vooral over hun leeftijd en hebben mannen de neiging om een te florissante of verouderde profielfoto te plaatsen.

Datingsites die mikken op hogeropgeleiden trekken als vanzelf eigenlijk alleen mensen met ten minste een hbo-opleiding aan. Mensen die niet tot de doelgroep behoren, zoeken liever een site waar ze gelijkgestemden vinden. Alle nieuwe of aangepaste profielen worden doorgelezen door de beheerders van de website en daarbij vallen de echte 'rotte appels' wel door de mand. Mocht er toch een echte bedrieger tussen zitten en komen er klachten, dan wordt die persoon geblokkeerd. "Het zelfzuiverend vermogen van het publiek op dating- sites is voldoende om de kwaliteit van de website te waarborgen", zegt De Konink.

Voor meldingen van onjuiste profielen bestaan formulieren. Maar lang niet iedereen neemt de moeite om het te melden als blijkt dat iemand de waarheid heeft verdraaid. "Ik denk dat mensen pas melding maken als ze er persoonlijk last van ondervinden. Pas als je echt contact hebt met iemand en tijdens het eerste afspraakje, of misschien nog later in de kennismakingsperiode, blijkt dat iemand heeft gelogen over zijn leeftijd, uiterlijk of baan, kunnen mensen zich gekwetst voelen. Het vertrouwen dat je aan het opbouwen bent, kan dan in één klap weggevaagd zijn. Op zo'n moment maken mensen vanuit hun boosheid of verdriet een melding van zo'n persoon. En dat doet lang niet iedereen, het moet ook een beetje bij je passen", zegt Van der Hoeven.

Het komt wel voor dat er mensen op datingsites voor hoogopgeleiden worden toegelaten die geen hbo-plus-opleiding hebben afgerond, maar wel beschikken over een gelijkwaardig denkniveau. "Er zijn voldoende kunstenaars die geen diploma hebben, maar wel over een kennissenkring beschikken met alleen hbo-plussers. De sociale omgeving zegt ook wat over het denkniveau van mensen. Is dat dan liegen over je opleiding?" vraagt De Konink zich hardop af.

Hoewel het dus meevalt met de grove leugens, komt het wel geregeld voor dat mensen dingen verzwijgen in verband met privacy. Vooral mensen die bekend zijn in een kleine gemeenschap doen dat. Als voorbeeld noemt De Konink de enige vrouwelijke wethouder in een kleine gemeente die liever niet te boek wil staan als 'zoekende via een datingsite'. Bij beroepskeuze vulde die in 'dat vertel ik je later wel'.

Profielen koppelen op basis van een psychologische test lijkt overigens niet te helpen bij het voorkomen van leugens op profielen. "Niet iedereen vult die test even serieus in. Er staat een kwartier voor, maar we zien in de resultaten dat sommige mensen al na vijf minuten klaar zijn", zegt Van der Hoeven.

De Konink gelooft ook niet dat zo'n test een garantie is voor eerlijkheid. "Je kunt bij zo'n test ook heel hard liegen of je beter voor doen dan je bent. Mensen willen zelf bepalen aan de hand van een geschreven tekst en interesses of ze een persoon interessant genoeg vinden voor een eerste contact. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het risico bestaat dat je de ware uiteindelijk misloopt als je je alleen baseert op zo'n test."

Het gros van de mensen op datingsites voor hoogopgeleiden lijkt dus vooral serieuze bedoelingen te hebben en echt op zoek te zijn naar een relatie. Navraag bij uitschrijving leert dat ongeveer 38 procent van de datingsite- daters ook werkelijk een relatie vindt via een site. Maar cijfers over de bestendigheid van die relaties zijn helaas niet bekend.

De enige vrouwelijke wethouder in een kleine gemeente wil liever niet te boek staan als 'zoekende'

Vrouwen liegen vooral over hun leeftijd, mannen plaatsen vaker een te florissante profielfoto.

Top-5 datingsites
De grootste en best bezochte datingsite van Nederland is al jaren Relatieplanet.nl. De website werd in 2010 door 'Tros Radar' als beste getest en kreeg twee keer de prijs voor 'Website van het jaar' in de categorie dating. Lexa.nl en Edarling.nl wisselen elkaar af op de tweede en derde plaats. Nieuwkomer Be2.nl is de laatste twee jaar flink in opkomst en als stabiele vijfde vinden we Parship.nl, een site voor hoogopgeleiden.

Selectief daten
Mensen die heel specifiek op zoek zijn, kunnen zich ook inschrijven op een site die zich richt op een aparte doelgroep. Er zijn sites voor 50-plussers (50plusmatch.nl), voor christenen (christianmatch.nl), voor grote maten (maatjemeer-match.nl), voor gehandicapten (dating4disabled.com), voor mensen met een relatie die er nog één bij willen (secondlove.nl) en voor mensen die alleen uit zijn op een seksueel avontuurtje (sexafspraak.nl).

'Ik ben niet oneerlijk, ik ben alleen niet volledig'
Esther (32) werd op haar dertigste geconfronteerd met borstkanker. Ze mist daardoor een borst, kan waarschijnlijk geen kinderen krijgen en haar hoofdhaar is ook nog niet aangegroeid. Al bij de eerste indruk gaat het mis: mannen lijken meer geïnteresseerd te zijn in vrouwen met lang haar.

Ook tijdens speeddating loopt ze daar tegenaan. "Voor de chemo had ik een positieve score van dertien van de twintig mannen, erna had ik nog maar vijf positieve reacties. Op datingsites werkt het bijna hetzelfde: bezoekers scannen eerst de foto's en lezen daarna pas de tekst op het profiel. Pas als dat beide aanspreekt, proberen ze contact te leggen."

Sinds eind september is ze actief op e-matching. Ze is naar eigen zeggen een 'doorzetter en kan goed relativeren'. Ze is niet op zoek naar een oppervlakkige man. "Voor veel dertigers lijkt reizen het hoofddoel, maar het zijn voor mij juist de kleine dingen waarvan ik intens geniet. Ik zoek iemand met meer diepgang, met wie ik het dagelijks leven kan delen."

Eigenlijk wordt het pas echt moeilijk na het eerste contact; wat vertel je wanneer en hoe vertel je het? Dat ze niet alles op haar profiel zet, ziet ze niet als liegen: "In ben niet oneerlijk, ik ben alleen niet volledig. Maar ja, wie is dat wel?" Voor er intimiteit ontstaat, wil ze wel vertellen dat ze een borst mist. "Een ander probleem is mijn libido. Omdat de kanker hormoongerelateerd was, heb ik nog maar heel weinig zin in seks. Dat is ook zoiets dat ik niet in mijn profiel zet."

Het meeste ziet ze ertegenop om te vertellen dat de kans nihil is dat ze ooit nog kinderen kan krijgen. "Wat als de man met wie ik echt een klik heb een serieuze kinderwens heeft? Je moet wel heel erg verliefd zijn, als je daar overheen wilt stappen."

Esther weet dat ze zal slagen, maar of dat via online dating lukt, vraagt ze zich af: "In het echt maak ik toch een betere eerste indruk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden