Zo is honkbal natuurlijk een allegorie op een leven vol avontuurbekroond met het huiselijk leven.

Rob Schouten

Zo is honkbal natuurlijk een allegorie op een leven vol avontuurbekroond met het huiselijk leven. De naam honk` en in het Engels base zegtalles, na lang reizen kom je thuis, als Odysseus zeg maar. Zie verderhome-run, thuisplaat`. Ook een mooi sociaal verschijnsel dunkt mij dezogeheten opofferingsstoot`, je laat je zelf uittikken om een ander in jeteam een kans te geven, als een zuster die een nier aan haar broer afstaat.En verder geeft honkbal een aardige mix van individualisme en teamsport.Nu eens bevind je je zielsalleen tegenover een tegenstander die je dientte verschalken, dan weer ben je volstrekt afhankelijk van je medestanders.Nu eens speel je, dan weer ben je toeschouwer.

Volgens mijn oude Winkler Prins hebben wij Nederlanders het allemaalzelf bedacht: Honkbal is een veldsport voor de zomer, welke oorspronkelijkdoor Nederlandse kolonisten in de VS in eenvoudige vorm werd ingevoerd enna daar als baseball zeer populair te zijn geworden hier terugkeerde.` Eenchauvinistisch Laurens Jansz. Coster-verhaal. Internationale naslagwerkennoemen de Nederlandse oorsprong niet en verwijzen naar het Schotsekinderspelletje rounders.

Ach, laat ook maar: wij spelen het ook, laat dat genoeg zijn, al hebbenwe er geen overdekte superstadions voor en missen we volkshelden als BabeRuth en Mickie Mantle, en gaat ons beroemdste gedicht niet over honkbal,zoals in Amerika (Casey at the bat`).

Inmiddels is het te laat voor mij om nog aan een carrière alshonkbalspeler te denken, al zou ik allicht met wat oefening van mijntimmermansoog nog kunnen dienen als plaatscheidsrechter. Maar nee, ik kijkna een leven vol sportieve omzwervingen wel toe, eindelijk thuisgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden