Zo iemand had eigenlijk nooit minister van financiën mogen worden

Als minister van financiën vloog hij een paar keer flink uit de bocht. George Jamaloodin bedreigde journalisten van een lokaal radiostation en zou hebben geëist dat zijn beveiligingsfirma een opdracht kreeg bij de bank die was benoemd als huisbankier van het eiland.

Zo iemand had eigenlijk geen minister mogen worden, concludeerde een onderzoekscommissie onder leiding van Paul Rosenmöller in 2011. Donderdag werd oud-minister van financiën op Curaçao George Jamaloodin (37) opgepakt in het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels (54).

Op het eiland wordt al langer gefluisterd dat politieke tegenstanders achter de moord zitten. Daartoe kan Jamaloodin ook worden gerekend. Wiels had flinke kritiek op zijn functioneren als minister.

Voor Jamaloodin de politiek inging, was hij ondernemer. Zijn vriend Gerrit Schotte verleidde hem tot een carrière als politicus. Diens Movementu Futuro Korsou (MFK) werd in 2010 de één na grootste partij bij de eerste verkiezingen nadat Curaçao een autonoom land is geworden. Schotte werd premier, Jamaloodin minister van financiën.

Zelf vond hij dat het ministerschap hem goed afging. In een interview met de toenmalige Wereldomroep zei Jamaloodin dat het moeilijker is om 'een succesvolle zakenman te zijn dan om minister te zijn'. Toch slaagde hij er niet in de schatkist te bewaken. De financiële tekorten van het eiland liepen zo snel op dat de Rijksministerraad in de zomer van 2012 besloot het eiland onder curatele te stellen.

Paul Rosenmöller concludeerde in een integriteitsonderzoek dat het 'heel onwaarschijnlijk' was dat alle bewindslieden integer genoeg waren, maar dat maakte op Curaçao weinig indruk.

Eind 2012 viel het kabinet-Schotte. Volgens het Antilliaans Dagblad had Jamaloodin vier maanden na het einde van zijn ministerscarrière nog niet alle eigendommen die hij van de overheid in gebruik had teruggegeven. Zijn opvolger miste een camera, iPads en wapens.

Jamaloodin werd ook in verband gebracht met vermeende witwaspraktijken van zijn halfbroer, gokkoning Robbie dos Santos, een van de financiers van de MFK.

De vermoorde Wiels ging het laatste jaar fel te keer tegen corruptie en beschuldigde loterijen van belastingontduiking. Vlak voor zijn dood zei hij een grote zaak op het spoor te zijn. Hij zou belastende informatie hebben over illegale sms-loterijen, waarbij Dos Santos betrokken zou zijn.

undefined

in het nieuws omdat ...

...hij is opgepakt in verband met de moord op Helmin Wiels, mei vorig jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden