Zo houdt Algerije schoolexamens geheim: het internet in het hele land gaat uit

null Beeld -
Beeld -

De Algerijnse minister van onderwijs neemt geen halve maatregelen. Het internet gaat op zwart tijdens de nationale eindexamens die de komende dagen plaatsvinden.

Het is een extreme maatregel, erkent de minister. Maar ze wil voorkomen dat de leerlingen antwoorden online lekken. De afgelopen twee jaar gebeurde dat namelijk wel. Toen werden de eindexamens massaal gedeeld via internet.

"We voelen ons niet prettig bij dit besluit, maar we kunnen ook niet passief toezien hoe een eventueel lek tot stand komt", aldus minister Nouria Benghabrit. Overigens zijn de Algerijnen niet vijf dagen lang afgesloten van het internet. De maatregel geldt tijdens het eerste uur van ieder examen. Facebook gaat de hele periode op zwart.

In totaal nemen er 710.000 Algerijnse scholieren deel aan het eindexamen, dat is een daling van 7,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het ministerie is er alles aan gelegen dat het examen dit jaar wel eerlijk verloopt. Naast het internet dat op zwart gaat, zet het ministerie 700.000 medewerkers in om de examens in goede banen te leiden. Ook plaatst het ministerie stoorzenders voor mobiele telefoons in iedere ruimte waar een eindexamen wordt afgenomen.

Lees ook: Vechtende eekhoorns en een gymleraar op blote voeten; geen pretje voor eindexamenkandidaten

Het dierenrijk bemoeide zich dit jaar opvallend vaak met de eindexamens in Nederland.

De autoritaire leiders van Algerije en Marokko zijn bijzonder kwetsbaar

Algerije en Marokko hebben beide een machtige overheid. Maar die macht is kwetsbaar. Aflevering in de reisserie van Jonathan Holslag langs de rafelranden van Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden