Opvoedvraag

Zo help je je kind de drukke decemberdagen door

Beeld Fadi Nadrous

Een meisje van acht slaapt al weken slecht. Moeder denkt dat de drukke feestperiode haar parten speelt. Wat te doen?

Welkom in december. Gezellig, maar ook nogal druk. Vanavond is een van de traditionele hoogtepunten: pakjesavond. Maar ook als de Sint weer naar Spanje is vertrokken, keert de rust voorlopig nog niet terug. Kerstoptredens, kerstdiner op school, feestdagen met familie, nog meer cadeaus. En als klap op de vuurpijl Oud en Nieuw. Een moeder ziet dat haar dochter van acht jaar al weken slecht slaapt en ze vermoedt dat dit nog de hele decembermaand zo blijft. "Een drukke periode heeft altijd weerslag op haar nachtrust. We zien dat er een verband is, maar we weten niet zo goed hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze weer goed slaapt. Want dan kan ze alle activiteiten overdag misschien ook wat beter aan." Een oververmoeid of overprikkeld kind wil je als ouder het liefste voorkomen, maar hoe doe je dat?

"Elk kind reageert anders, maar veel kinderen worden op de een of andere manier beïnvloed door de prikkels die december met zich meebrengt", weet pedagoge Linda Peelen van praktijk Sterrekind. Zij ondersteunt ouders en kinderen en leert hen omgaan met prikkels in het drukke leven dat we tegenwoordig leiden. "Extraverte kinderen worden in zo'n periode vaak extra druk en stuiteren door het huis. Introverte kinderen klagen misschien over buikpijn of slapen slecht.”

Pyamadag

Hoe druk het ook is buiten de deur, creëer overzicht en zorg voor voldoende rust in huis, is het advies. "Je hoeft niet per se overal aan mee te doen, probeer het aanbod aan activiteiten en feesten een beetje te doseren", zegt opvoed- en gezinscoach Marinka van den Bosch. "Zorg dat er na school wat minder speelafspraken met vriendjes worden gepland, of hou in het weekend lekker een keer een pyjamadag. De kerstvakantie is hier goed geschikt voor, plan niet alles vol met logeerpartijtjes of bezoek aan een pretpark."

Tijdens de rustmomenten na school of in het weekend is het belangrijk om echt even aandacht te hebben voor elkaar. Je kinderen achter een beeldscherm zetten brengt hen zelden tot rust, maar samen kleuren, een boswandeling maken of een spelletje doen wel. "Er ontstaat dan ook ruimte om even samen te kletsen over wat het meisje bezighoudt. Dan komen die vragen niet 's avonds in bed pas naar boven", zegt Van den Bosch.

Ook het maken van een speciale feestkalender kan helpen. Zo kunnen kinderen precies zien wat, waar en wanneer er wordt gevierd. "Het geeft rust in je hoofd als je weet wat er gaat gebeuren", zegt Van den Bosch. Ook lekker overzichtelijk voor de ouders zelf. Want hoe gaan zij eigenlijk om met decemberstress? "Neemt deze moeder tijd om met een kop thee op de bank te gaan zitten, de krant te lezen en even met haar dochter te kletsen?" vraagt Peelen zich af. "Die rust straalt dan namelijk op haar kind af." 

Saucijsjes

Als ouders gestresst door het huis jakkeren vanwege deadlines op het werk en ze tussendoor het menu voor een zesgangendiner in elkaar flansen, probeer dan als kind maar de rust zelve te blijven. "Ouders hebben dus veel invloed op de drukte in huis. Een goede voorbereiding is het halve werk", zegt Peelen. Zorg dat je op tijd de boodschappen in huis hebt en maak het jezelf niet al te moeilijk. Bij het kerstdiner op school hoef je echt geen kerstkrans van zelfgemaakte saucijsjes te maken. Peelen: "Ik weet natuurlijk niet hoe druk deze moeder is, maar het is altijd lekker om in deze drukke maand een extra vrije dag te nemen. Voor jezelf, maar ook fijn voor haar kind, dat dan misschien een keer niet naar de naschoolse opvang hoeft."

Om ervoor te zorgen dat het meisje misschien beter kan inslapen, zijn er nog wel wat extra tips. "Neem een warm bad of een douche voor het slapengaan om zo de prikkels van de dag van je af te spoelen", zegt Peelen. "Je kan ook wat lichamelijke oefeningen doen zoals je armen en benen lekker uitschudden." Een voetenbad, spelenderwijs wat ademhalingsoefeningen doen of een massage geven, lang voorlezen en iets meer tijd nemen voor het bedritueel. Het kan er allemaal voor zorgen dat de drukte van de dag van haar afglijdt.

Dat is nog altijd geen garantie dat het meisje beter kan slapen, maar de tips zorgen in elk geval voor meer rust. Van den Bosch: "Als het slapen ondanks alles niet wil lukken, dan zit er weinig anders op dan te accepteren dat je kind op deze manier nu eenmaal de prikkels verwerkt. Maak er geen al te groot issue van, want dan slaapt ze waarschijnlijk nog slechter. En er is één groot voordeel: het wordt vanzelf weer januari.”

Opvoedvraag

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden