Zo heb je er geen, en dan ineens twee

Emmeloord krijgt naast het eerder bedreigde streekziekenhuis een nieuw hospitaal

Het kan verkeren in Emmeloord. Tien jaar geleden dreigde de hoofdstad van de Noordoostpolder het streekziekenhuis te verliezen. Nu krijgt Emmeloord een tweede hospitaal.

Het Antoniusziekenhuis uit Sneek gaat nieuwbouw plegen voor de 66.000 inwoners van de gemeenten Noordoostpolder en Urk. Patiënten kunnen straks kiezen uit de opvolger van het streekziekenhuis uit 1962, Medisch Centrum (MC) Emmeloord, en het nieuwe Antonius Emmeloord.

Antonius is sinds 2007 actief in Emmeloord, tot nu toe vanuit een tijdelijk pand. Het aantal patiënten is zo sterk gegroeid dat het Friese ziekenhuis nieuwbouw de investering waard vindt. Er is 10 miljoen euro gereserveerd voor een Zorgplein. Naast Antonius' poliklinieken en - wie weet operatiekamers - komen daarin huisartsen en andere zorgverleners. Welke voorzieningen er precies komen, bespreekt Antonius de komende tijd met de politiek, zorgverzekeraars, zorgverleners en inwoners.

"We zien een toenemende vraag naar zorg in de Noordoostpolder en Urk", vertelt Renilde Huizenga van Antonius Zorggroep. "We laten ons bij het bouwplan niet leiden door de concurrentie. We varen onze eigen koers." Ziekenhuiszorg is voor veel streekbewoners een heikel thema sinds het debacle met de IJsselmeerziekenhuizen van Lelystad en Emmeloord. "Sommige mensen vroegen ons of het tijdelijke pand betekende dat we weer zouden weggaan."

De Noordoostpolder en Urk bleken in 2006 te kleinschalig voor een eigen basisziekenhuis, tot woede van inwoners en huisartsen. Het eerdere samengaan van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord had al geleid tot felle ruzies en acute zorg- en geldproblemen. Een aantal kritische huisartsen haalde daarom in 2007 Antonius naar Emmeloord voor poliklinische zorg. Zorgondernemer Loek Winter (MC Groep) kocht in 2009 de bestaande polderziekenhuizen en vernieuwde ze.

MC Groep transformeert nu het oude streekziekenhuis in het Dr. J.H. Jansencentrum. Daarin is het ziekenhuis MC Emmeloord gevestigd met poliklinieken, operatiekamers (OK's) en alleen dagverpleging. Andere ruimten zijn verhuurd aan onder meer een oogziekenhuis, revalidatiecentrum en therapeuten. "We zien hogere patiëntenaantallen", zegt Esther Gies van MC Groep. "We hebben goed contact met huisartsen."

MC vernam Antonius' bouwplannen uit de krant. De deur staat open voor samenwerking, zegt Gies. De vraag is wat Antonius in Emmeloord wil. MC Emmeloord heeft OK's waar veelvoorkomende aandoeningen worden geopereerd, Antonius niet. Antonius heeft de huisartsenpost en spoedhulp. Voor elke langdurige opname blijven Lelystad en Sneek de eerstaangewezen ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden