'Zo gauw de boel opveert, gaan we verder'

AMSTERDAM - Hoekmansbedrijf Van der Moolen heeft de uitgifte van 250 miljoen gulden aan converteerbare obligaties moeten afblazen. “We konden het onze bestaande aandeelhouders niet aandoen deze emissie tegen de huidige koersen door te zetten”, zegt directievoorzitter P. van der Lugt.

Volgens Van der Lugt liep de emissie op de eerste dag 'voortreffelijk', maar viel de interesse van de belegger door de scherpe koersdaling sterk terug. De lage koersen maken de emissie bij de huidige marktomstandigheden te duur. In de hoop dat het overleg van de zeven grootste industrielanden (G7) van vorig weekeinde enige rust op de markt zou brengen, werd de inschrijving, die eigenlijk vrijdag al zou sluiten, verlengd tot woensdag. Maar het aandeel Van der Moolen, dat begin juli een recordhoogte kende van 285,10 gulden, kwam woensdag uit op slechts 93,60 gulden. Vrijdag was dat nog 103,7 gulden.

De emissie was gericht op versteviging van de internationale positie van Van der Moolen in Amerika en Europa. Het hoekmansbedrijf behoort tot de vijf grootste effectenbedrijven van Wall Street. “Die top vijf-positie is gebaseerd op reeds uitgevoerde en volledig afgeronde acquisities, zoals de overname van het Amerikaanse Lawrence, O'Donnell, Marcus (LOM).” Hiervan nam Van der Moolen deze zomer voor 300 miljoen gulden 75 procent van de aandelen over. “Onze positie komt niet in het gedrang met de afgelasting van de emissie”, aldus Van der Lugt.

Het Amsterdamse bedrijf wil naast Wall Street nog andere beurzen in Amerika betreden, en tevens belangen in Duitsland (Agon) en in Zwitserland uitbreiden. “We hopen voor het einde van dit jaar een aantal overnames rond te krijgen. Maar de meeste projecten waarvoor deze emissie was bedoeld, zijn niet zo actueel.” Van der Moolen wilde met het oog op toekomstige acquisities een 'stevige kasvoorraad' opbouwen. Van der Lugt: “Nu de emissie niet doorgaat, zitten we echt niet meteen op ons laatste dubbeltje. Zo gauw de boel weer opveert, gaan wij verder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden