Zo droog was het in twintig jaar niet

Boeren is gevraagd zuinig te doen met water. Bedrijven gaan water hergebruiken.

De uitzonderlijke droogte blijft aanhouden. Daarom moeten onder meer boeren en de scheepvaart maatregelen treffen. De sluis van Doesburg is wegens het lage water in de Oude IJssel, al gesloten voor schepen die langer zijn dan 55 meter. Merels kunnen geen regenwormen vinden waardoor hun jongen dood gaan, en dijken raken zo droog dat er scheuren ontstaan.

"Deze droogte komt maar één keer in de twintig jaar voor", zegt Harry Geurts, woordvoerder van het KNMI. De verwachting is dat de droogte nog een paar weken blijft aanhouden. Volgens MeteoVista is er een neerslag tekort van 184 millimeter in plaats van de gemiddelde honderd millimeter per seizoen. "Het klimaat is de afgelopen vijf jaar stevig veranderd. Het voorjaar is warmer en droger, en de natte periodes zijn erg kort", vertelt Marc van Rijsselberghe, woordvoerder van onderzoeksbureau Zilt Perspectief.

Het watertekort zorgt ervoor dat de landbouw op zijn tellen moet passen. Door de lage waterstanden van rivieren komt er steeds meer zout vanuit de Noordzee naar de oppervlakte, waardoor de grond uitdroogt. Landbouw is afhankelijk van zoet water. Verzilting maakt het bewerken van de grond volgens Van Rijsselberghe lastig. Vooral het westen en het zuiden van het land zijn erg droog. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland wil dat boeren in deze regio's zuinig zijn met water, en betrekt omliggende bedrijven erbij om water te hergebruiken. Bavaria in Lieshout gebruikt bijvoorbeeld water om flessen mee te spoelen. Dat spoelwater kunnen boeren vervolgens gebruiken om het land mee te besproeien.

Door tijdig in te spelen op de droogte, leidt het gebrek aan regen volgens de waterschappen nergens tot onoverkomelijke problemen. "Hoewel dit één van de droogste periodes is sinds tijden, zijn wij niet bezorgd. Er is een goede buffer opgebouwd, waardoor er geen schade is", vertelt Eric Gloudemans, beleidsadviseur van Unie van Waterschappen.

Het waterpeil van de Rijn is gedaald, maar het blijft voldoende hoog voor de watervoorziening en het voorkomen van verzilting, schrijft Rijkswaterstaat in een droogtemonitor. Rijkswaterstaat en waterschappen zijn door de droogte wel extra alert. De dijken, gevoelig voor scheuren, worden extra geïnspecteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden