'Zo denkt de islam er ook over'

Regelmatig roepen artikelen van deze pagina reactie op via de Trouw-website. Vandaag: meningen over de in de VS populaire thrillerserie Left Behind, waarin het einde der tijden voorzegd wordt (3 april).

Gerard van Heerde Tim Achamrouk Frank Kroes Richard Singelenberg

'Zo denkt de islam er ook over'

Als de Openbaringen van Johannes een nonsensverhaal is, dan moet het uit de Bijbel gehaald worden. Zo niet, dan moet het serieus genomen worden. Een derde der mensheid zal het overleven. Natuurlijk is het geen aangename boodschap, maar is het daarom niet waar?

Gerard van Heerde

Mij verrast de gulzigheid waarmee Trouw concludeert dat G.W. (Bush) een extremistische, fundamentalistische christelijke gek is die op basis van absurde ideeën een oorlogje in Irak begonnen is. Het is ook gevaarlijk: voor je het weet gelooft ook de Arabische wereld in de mythe van een dergelijk, christelijk complot!

Tim

Het leeft ook binnen de islam: voor ons is Bush en zijn kliek de antichrist, masih dajaal die ons voor de keuze zal stellen, je bent voor mij of je bent tegen, net als Bush heeft gedaan. De alliantie van de christelijke zionisten in de VS en Joodse zionisten is voor moslims het overtuigende bewijs van het begin van het einde der tijden. Er komt een botsing tussen deze drie wereldreligies. Niets aan te doen. Er kan er maar één gelijk hebben, benieuwd wie dat zal zijn.

Achamrouk

Het einde der tijden heeft niets met het stoffelijke Jeruzalem, of wat dan ook van doen, maar het is een symbolisch verhaal dat aangeeft dat ooit in elk mens de apocalyps zal plaatsvinden zodat hij zijn weg definitief naar God wendt.

Frank Kroes

Naast de oorlog in Irak kunnen de fundamentalistische doemdenkers nu ook Sars aan hun apocalyptische scenario toevoegen. Er zullen immers 'nu hier, dan daar, pestziekten zijn' (Luc 21:11). De eveneens voorspelde voedseltekorten hebben we al en de aardbevingen is een kwestie van even geduld.

Richard Singelenberg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden