'Zo breed hoeft niet'

GroenLinks tegen 10 banen voor A9

Op de A9 bij Amsterdam wordt het veel minder druk dan verwacht, en daarom moet minister Schultz (VVD, infrastructuur) opnieuw naar de noodzaak van verbreding van de weg laten kijken, vindt GroenLinks.

"Wij zijn benieuwd hoe ze aankijkt tegen het voortschrijdende inzicht", zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren in reactie op berichtgeving in Trouw over uitbreiding van de weg ten zuiden van Amsterdam van twee keer twee rijstroken naar twee keer vijf. Op het gedeelte door de Bijlmermeer rijden zo weinig auto's dat Rijkswaterstaat de verwachtingen voor 2030 fors naar beneden heeft bijgesteld. GroenLinks wil schriftelijk dan wel in een debat van de VVD-minister weten waarom ze desondanks vasthoudt aan de tienbaans-weg, waarvoor kort geleden contracten zijn gesloten met aannemers.

"Moet je hier nu in deze tijd van bezuinigen miljarden aan besteden?" vraagt Van Tongeren zich af. GroenLinks heeft zelf het antwoord wel: de werkzaamheden kunnen op zijn minst beter een paar jaar worden uitgesteld. En nu wil de fractie dat een onafhankelijk bureau, bijvoorbeeld het Centraal Planbureau, de nieuwste inzichten van Rijkswaterstaat over het verminderde gebruik van de weg, nog eens tegen het licht houdt.

Het CPB concludeerde nog onlangs dat de geplande verbreding van de A27 en A12 bij Utrecht niet nodig is. Uitstel is beter, en leidt volgens het planbureau tot meer 'maatschappelijke welvaart'. Voordeel is ook dat in de tussentijd andere varianten kunnen worden bestudeerd, met name voor de omstreden veertienbaansweg door natuurgebied Amelisweerd. Schultz heeft de Tweede Kamer al laten weten dat ze daar niets voor voelt. Bij uitstel dreigen volgens haar 'een flessenhals' en meer files. Volgens GroenLinks schat Schultz de verkeersgroei stelselmatig te hoog in, ook voor de Blankenburgtunnel, die voorzien is ten westen van Rotterdam.

De milieubeweging verzet zich fel tegen de aanleg van de tunnel omdat die door het laatste restje natuurgebied rond Rotterdam gaat. De Tweede Kamer is al wel akkoord; de PvdA had wel naar alternatieven willen kijken, maar voelt zich gebonden aan afspraken uit het regeerakkoord.

GroenLinks baseert zich onder andere op een rapport van CE Delft, in opdracht van natuur- en milieuorganisaties. Dat adviesbureau concludeert dat de prognoses van het ministerie achterhaald zijn. Ze gaan uit van een te hoge economische groei, en een te lage olieprijs. Ook houden ze volgens de onderzoekers te weinig rekening met trends als thuiswerken en autodelen.

OPINIE 21 Het commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden