'Zo aardig dat mensen meteen ja zeiden tegen een bijdrage'

"Zo, wat wordt ie mooi." Anna Enquist loopt tevreden langs proefdrukken van 'haar' Letter & Geest. De schrijfster is deze week gasthoofdredacteur van de extra dikke zaterdagse bijlage. Het vraaggesprek met Theodor Holman - op haar verzoek geïnterviewd - bevalt Enquist: "Hè, lekker, ik ben het er helemaal mee eens".

Met een laatste blik leest ze alle bijdragen nog eens na. Als de kopij naar de drukker moet, zit het erop. Een nieuwe ervaring voor de schrijfster van romans als 'Het meesterstuk', 'Contrapunt', 'De verdovers' en 'Kwartet': "Ik had min of meer de vrije hand. Ik vond het ontzettend leuk om eens te doen en ook zo aardig dat de mensen die ik had voorgesteld om een bijdrage te leveren, meteen ja zeiden. Theodor Holman bijvoorbeeld, heeft het hartstikke druk nu zijn boek net uit is."

Enquist kreeg de bestaande rubrieken voorgelegd en mocht daar zelf de personen bij zoeken die daar volgens haar goed in zouden passen. Zo onthult Henk Spaan zijn levensmotto in 'De tegel', staat cellist Leonard Besseling in de serie 'Ik heb een droom' en vertelt een anesthesist over zijn werk. Janita Monna bespreekt voetbalpoëzie. Helemaal Enquist. "Dit zijn mijn onderwerpen en dat 'doe maar gewoon', waar ik aan hecht, klinkt er echt wel in door."

Een prettige bijkomstigheid is dat ze kennis kon maken met een dagblad dat ze niet goed kende; ze leest de krant nu een maand. Trouw heeft haar 'aangenaam verrast': "Ik ben niet zo gek op stukken over dominees, maar die sla ik over. Wat mij opviel was dat er hele goede stukken over gezondheidszorg in jullie krant staan. Dat vind ik belangrijk."

Maar een baan als redactiechef, nee, die ambitie heeft Enquist niet: "Al dat geregel, bellen, plannen en afspraken maken; dat zou ik niet meer willen."

undefined

Doorbraakromans

Trouw publiceert de komende weken extra artikelen over schrijven, lezen en doorbreken als schrijver. Lezers kunnen de doorbraakroman 'Het meesterstuk' van Anna Enquist gratis downloaden als e-book. Nieuwe abonnees krijgen de papieren versie. Ga naar www.trouw.nl/meesterstuk en vul uw gegevens in.

undefined

ANNA ENQUIST GASTHOOFDREDACTEUR LETTER & GEEST

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden