Zlatan en Soetekouw

Ineens weer lekker voetballen tegen Celtic -dat er prompt weer als een onbeholpen café-elftal uitziet- maar het zaakje niet kunnen afmaken. Je zou er als jonge miljonair van Ajax toch doodziek van worden. De poort naar de schatkamer staat op open duwen en toch gaan de eenvoudige jongens van groen en wit door. Een drama voor Ajax. Toch? Ach. De scheidsrechter heeft net afgefloten, als Zlatan Ibrahimovic in beeld komt. Hij lacht alle tanden bloot. Evert vertelt op de televisie dat Ajax twintig miljoen voor deze jongen heeft betaald. Ik geloof Evert op zijn woord, maar als hij zegt dat het een half miljoen is, spreek ik hem ook niet tegen. Wat kan Zlatan, dat Elkhattabi van AZ, Drent van FC Groningen, Hamming van Fortuna en Boukhari van Sparta niet kunnen? Geen idee.

Matty Verkamman

Zlatan, zo verneem ik, kan goed in dure auto's rijden en hij schijnt een lekkere jongen op de dansvloer te zijn. Maar twintig miljoen? Als het twintig miljoen is, mag het van mij ook 48 miljoen zijn, of 63,5 miljoen - wat maakt het uit voor Ajax. Hoe wordt zo'n bedrag nou toch vastgesteld? Volgens mij met de natte vinger en bovenal op basis van video's die door bemiddelaars, zaakwaarnemers en ander gespuis in de periferie van het profvoetbal in omloop worden gebracht. Een jongen als Zlatan vindt het natuurlijk best zo. Hij is al binnen voordat hij zijn eerste goal in het grote voetbal heeft gemaakt.

Ik kan mij nog herinneren dat half Nederland en heel Amsterdam in zak en as zaten, toen Ajax op een treurige woensdagmiddag in 1967 in Tsjechoslowakije door de officieren van Dukla Praag uit de Europa Cup werd geknikkerd. Eenmalig international en rijschoolhouder Frits Soetekouw had een bal met rampzalige gevolgen teruggespeeld en dat kon de jonge trainer Rinus Michels niet over zijn kant laten gaan. Je was in die dagen flink van streek door zo'n nationaal gevoelde tegenslag. Michels was er buitengewoon chagrijnig van en besliste dat Soetekouw nooit, maar dan ook nóóit meer mee mocht doen.

Kom daar nu eens om. Ajax ligt er uit in Glasgow en twee tellen na dat drama heeft Zlatan dikke pret met zijn Zweedse maatje Henke Larsson. Ik vermoed dat hun gesprek gaat over lekkere wijven, hippe disco's en kekke schoenen. Op dat moment voel ik medelijden met Co. Je zal in het jaar 2001 maar trainer van Ajax zijn. Co moet zich voelen als de manager van een op hol geslagen popgroep. Zouden Zlatan, Yakubu, Maxwell en hoe ze verder ook allemaal mogen heten, zich wel eens verdiepen in spelsystemen? Weten zij eigenlijk wel wie hun grote voorgangers waren bij rood en wit? Ik vermoed van niet.

Toch moet Co presteren. Arie van Os, die waarschijnlijk niet weet of een voetbal gevuld is met lucht, water of veren, zegt dat Co van hem desnoods elf keepers mag opstellen. Wanneer Arie Bombarie dat zegt, denk ik automatisch: ik vind die ene keeper al erg genoeg, maar goed, Arie wil er maar mee zeggen dat Ajax moet presteren. Anders keldert het 'gevoelsaandeel Ajax' en mopperen de yuppen, die in de Arena nog altijd de neiging hebben 'strafbal!' te roepen in plaats van 'penalty!'.

Co moet dus presteren. Doet hij dat niet, dat wordt Co verweten dat hij zijn selectie als een troep mariniers laat trainen, dat hij verkeerde tactieken voorschrijft en dat hij ook nog geregeld domme uitspraken doet. Don Leo mag bij dat alles graag een beetje stoken. Dus denk ik dat Co binnenkort toch wel de nieuwe Soetekouw zal worden. Bijvoorbeeld als Pierre morgen weer niet te houden is. Dan ligt het gewoon aan Co!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden