Zittenblijven

Onderzoek door de onderwijsinspectie heeft uitgewezen dat er nauwelijks nog leerlingen blijven zitten in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs (Trouw, 29 september). Oorzaken hiervoor kunnen nog niet gegeven worden en daarom houdt de inspectie het er vooralsnog op dat basisscholen beter voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Dat zou kunnen.

Met de basisvorming is het zittenblijven formeel afgeschaft via de drempelloze doorstroming. Leerlingen van verschillend niveau zitten bij elkaar in dezelfde klas tot de basisvorming is afgerond en er uitstroom naar vbo, mavo, havo of vwo kan plaatsvinden. Zijdelingse verplaatsing, van havo naar mavo of van mavo naar vbo, staat niet gelijk aan blijven zitten.

Vervolgens kan de verantwoordelijkheid voor het schaarse zittenblijven geschoven worden op een nieuwe regel van het ministerie: de regel van de zogenaamde maximale verblijfsduur. Hiermee wordt bedoeld, dat een leerling bijvoorbeeld niet langer dan zes jaar over de vijfjarige havo-opleiding mag doen. Dat betekent dat een leerling die in de tweede klas blijft zitten, daarna in één keer z'n havo-diploma moet halen. Een griezelig perspectief voor een onderbouwdoublant. Scholen laten daarom slechts in uiterste nood iemand zitten.

Een derde punt voor de afname van doubleren ligt in de veranderde overgangsnormen die scholen hanteren en de andere taal waarmee men onvoldoendes benadert. Bleef je vroeger zitten vanwege onvoldoendes op Frans, Duits en Engels, tegenwoordig spreekt met van mancopunten bij de talen, die kunnen worden gecompenseerd door hogere punten bij andere vakken.

De onderwijsinspectie is blij met minder zittenblijvers. Ik voorspel dat de inspectie binnenkort nog veel blijer zal worden, als ook in klas 3 minder wordt gedoubleerd. We hebben immers afgelopen jaar gezien dat de vernieuwde examens voor de Tweede Fase een zoveel lager niveau hebben dan voorheen, dat veruit de meerderheid meteen zal slagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden