Zit er een grens aan het aantal mensen dat Nederland aankan?

De Amsterdamse Kalverstraat op een drukke dagBeeld Anp

Politiek Den Haag buigt zich over een gevoelig onderwerp waar lange tijd niet over gesproken werd: de bevolkingsgroei in Nederland. Meerdere partijen maken zich hier zorgen over. 

Zoals CDA-leider Sybrand Buma woensdag zei: “Kunnen we dit dragen? Wat betekent dit voor de immigratie? VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vroeg zich af: “Is er een kritische grens aan het aantal Nederlanders dat hier kan wonen? En zo ja, waar ligt die dan?”

Premier Rutte deed de Kamerleden vrijdag tijdens de Algemene Beschouwingen een toezegging. Hij vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een ‘nadere studie’ te doen naar de ‘demografische ontwikkelingen’ in Nederland.

Het kabinet wil weten wat de bevolkingsgroei bijvoorbeeld betekent voor de verzorgingsstaat, het onderwijs en de zorg. Achterliggende, maar niet uitgesproken vraag door Rutte: is er inderdaad een maximum aantal mensen dat hier welkom is?

Buma zwengelde de discussie woensdag aan naar aanleiding van uitspraken die Jan Latten in juni in Trouw deed, bij zijn afscheid als hoofddemograaf van het CBS. Latten zei destijds: “Hoe kan het dat er in Nederland wél wordt nagedacht over hoeveel de CO2-uitstoot in 2050 moet zijn, hoeveel woningen er van het gas af moeten zijn, hoe hoog de zeespiegelstijging zal zijn en wat dit weer betekent voor de hoogte van de dijken? Maar waarom buigt niemand zich over de bevolkingsgroei? Die overkomt ons gewoon.”

Wat PVV-leider Geert Wilders betreft moeten de onderzoekers expliciet kijken naar de komst van islamitische migranten en wat dat betekent voor Nederland. Rutte weigert: “In onze rechtsstaat beoordelen we de mensen als persoon, niet op hun geloof of groep waar ze uit komen.”

Lees meer over de Algemene Beschouwingen en Prinsjesdag in ons dossier.

Lees ook:

'We denken in Nederland over van alles na, maar niet over de bevolkingsgroei. Onbegrijpelijk'

Het aantal inwoners van Nederland groeit snel, zegt Jan Latten bij zijn afscheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar niemand denkt goed na over het bevolkingsvraagstuk. Frappant, vindt hij. 'Niets doen is geen optie.'

Weg met het laatste taboe: overbevolking

Bevolkingsgroei remt de aanpak van armoede en klimaatverandering, vindt de Amerikaanse ethicus Peter Singer. Waarom praten we er dan niet over?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden