Zionisten zijn zo sneaky, mevrouw

Lieve papa,

Het klinkt alsof jullie het heerlijk hebben gehad in Amerika. En tegelijkertijd geloof ik dat jullie leven daar niet wezenlijk anders was dan hier, aangezien mama en jij steeds tot diep in de nacht naar politieke debatten op tv keken. Hoewel ik me kan voorstellen dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen ontzettend spannend zijn om te volgen, vind ik het lastig om te begrijpen dat jullie je nog geen drie weken kunnen overgeven aan zon, zee en strand. Waar komt die drang om het nieuws voorturend bij te houden toch vandaan?

Grappig dat je je in het Holocaustmuseum van Miami hebt aangesloten bij de rondleiding van een groep zwarte schoolkinderen. Vroegen ze zich niet af wat die man met dat baseballpetje en een shirt van Katz's Deli bij hen deed?

Je vroeg of ik begrijp waarom de 21ste eeuw bezig is de eeuw van de grote boosheid te worden. Ik vermoed dat je doelt op de gevoelens van de lageropgeleide 'witte man'. Ik wil je niet nog pessimistischer maken, maar ik ben ervan overtuigd dat je het probleem niet alleen aan deze groep 'bezorgde burgers' kunt toeschrijven. In Amerika is polarisatie al decennia aan de orde van de dag. Nu lijkt het of we in Nederland ook steeds meer langs elkaar heen leven. Als ik het me goed herinner begon het rond 9/11 en gaat het sindsdien van kwaad tot erger met aanslagen als die op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, opmerkingen van Wilders over 'de kopvoddentaks' en 'minder, minder, minder', spanningen tussen joden en moslims wanneer het Israël/Palestina- conflict weer oplaait en natuurlijk de recente gebeurtenissen rondom de komst van vluchtelingen.

Zoals je weet sta ik wel eens voor de klas om mbo-studenten over het jodendom te onderwijzen. Vorige maand schreeuwde een groepje jongetjes aan het begin van de les al 'Free Palestine'. Daarna wisten ze me te vertellen dat de zionisten achter IS zitten. Hoe kwamen de terroristen anders aan zoveel geld? Ik vroeg hun waarom 'Daesh' dan specifiek Joodse doelen als de Hyper Cacher in Parijs en een synagoge in Kopenhagen uitkoos. Volgens Ismaël en Bilal was dat slechts een afleidingsmanoeuvre. "Zionisten zijn zo sneaky, mevrouw. Ze slachten een paar van hun eigen mensen af, zodat het niet opvalt." Een paar dagen later belde een bevriende leerkracht me in paniek op. Tijdens het vak burgerschap probeerde hij zijn leerlingen te trainen in debat. Hij koos hiervoor een actueel onderwerp: Zwarte Piet. "Als het die negers hier niet bevalt, rotten ze maar op naar hun eigen land", meldden Klaas en Jordy. Ze wilden niet luisteren naar andere argumenten en liepen woedend het lokaal uit.

Ik vrees dat we de spanningen in onze maatschappij niet langer kunnen ontkennen en ik weet niet of het zo interessant is om na te denken over de vraag waarom Nederlanders zo boos zijn op elkaar. Volgens mij moeten we ons vooral buigen over manieren om het op te lossen. Heb jij enig idee?

Vader Max en dochter Natascha van Weezel, beiden journalist, schrijven elkaar wekelijks over wat hen bezighoudt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden