Zingeving is nu eenmaal geen domein van de staat

Het SGP-kamerlid Van der Staaij heeft scherpe kritiek uitgeoefend op het 'homohuwelijk'. Hij blijft erbij dat het huwelijk 'een wettelijk geregelde, formeel bekrachtigde levensgemeenschap tussen een man en een vrouw' (definitie van Van Dale) hoort te blijven. Van der Staaij stelt met recht de vraag of de staat -ik vermijd liever het, te positieve, 'calvinistische' begrip overheid- zo dadelijk ook polygame relaties moet erkennen, of broer-zusrelaties.

Het is evenwel een goede vraag; ik denk dat het die kant opgaat. Iedere levensgemeenschap daagt nu eenmaal het burgerlijk wetboek uit tot regelingen.

Het is een vreemd fenomeen dat de staat in rituele zin wel opdraaft bij een levensverbintenis en niet bij een geboorte, ook niet bij de riten van volwassenwording (geen burgerlijk 'vormsel' of 'belijdenis') of bij begrafenissen. Op het stadhuis vindt er gelukkig geen alternatieve doop plaats en er worden ook geen overledenen uitgedragen. Ik heb zelf de bij huwelijken 'prekende' ambtenaren altijd al een curieus verschijnsel gevonden. Eigenlijk net zo raar als ambtenaren die het crematorium komen binnenlopen om ook daar 'namens de gemeenschap' een woordje te spreken.

In wezen is het burgerlijke huwelijk, dat Napoleon hier te lande heeft ingevoerd, niet meer dan een neutraal-administratieve toeëigening door de staat van de bestaande orde (in een zekere competentiestrijd met de Kerk). De staat weerspiegelt -en regelt tot op de dag van vandaag- in juridische zin de bestaande verhoudingen. Niets meer en niets minder. De staat diept deze niet uit, en geeft er geen zin aan.

Bij levensverbintenissen lijkt de staat dat wel te zijn gaan doen, maar zingeving is nooit zijn domein geweest.

Het moment is aangebroken, met de administratieve gelijkschakeling van levensverbintenissen voor ogen, daaraan een eind te maken.

Weg met de ambtenaar als pseudo-dominee of -priester. Dit afgezien van de vraag wie verder een zegen denkt nodig te hebben voor zijn/haar andersoortige levensverbintenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden