Zingende worst: echt Hema

In musical over warenhuis hebben ook echte medewerkers een rol

Met een knipoog afficheert het zich als the worst musical ever. Rookworst, welteverstaan. Dit weekeinde ging 'Hema, de Musical' in Carré in première, waarvoor het oer-Hollandse warenhuis de inspiratie vormt. Echt Hema? Jazeker, want in elke speelstad staan echte medewerkers van de plaatselijke Hema op de planken.

Theatermaakster Saskia Huybrechtse vond Hema een icoon van de Nederlandse samenleving - "Niet duur, en toch degelijk" - en bedacht een verhaal met een Hema-filiaal als setting. Het verhaal draait om Hema-medewerkers, met ieder hun eigen besognes, maar die samen toch één winkelteam vormen. Dat team wordt op de proef gesteld met de komst van een Spaanstalige stagiaire. En ondertussen komen er op het podium zingende rookworsten en dansende tompoezen voorbij.

Gezien het motto van de winkelketen lag het voor de hand om echte persoonsleden als figuranten in te zetten. Hema verspreidde onder haar filialen een oproep, waar tot nu al negenhonderd medewerkers op reageerden - van bakkersafdeling tot hoofdkantoor.

Met gespannen gezichten wacht een vijftiental Hema-medewerkers in de kleedkamer van Carré. Heel zenuwachtig zijn ze niet, bij enkele try-outs in Purmerend en Zaandam hebben ze ook al winkelend publiek gespeeld, of bruiloftsgasten tijdens de huwelijksscène. De Vlaamse assistent-regisseur Werner Welslau begeleidt de figuranten, en geeft in elke speelstad een workshop aan de nieuwe groep.

Dan maant Welslau ze mee de gang op, richting foyer. Om daar de loopjes voor vanavond nog één keer door te nemen. Welslau roept instructies: "Kom dames, het is weekend, jullie mannen zitten thuis, jullie hebben 1000 euro, lekker shoppen!" Gegiechel. "Jullie twee, jij bent zwanger, kijk maar heel verliefd!" Nog meer gegiechel. "Iets enthousiaster mag wel, jongen, je kijkt alsof je doodgaat!" Buldergelach.

Via het middenpad van de lege zaal lopen ze even later naar het podium, op deze beroemde planken van het Amsterdamse Carré mogen ze vanavond ook even schitteren. Welslau oefent op het podium nog een laatste scène met de glunderende figuranten, terwijl technici boven hun hoofden een gigantisch Hema-logo ophangen.

Na afloop van de repetitie zitten de kakelende dames, een enkele man, een paar meisjes en drie jongens vrolijk in de kleedkamer. Nel Geugjes, Vera van den Heuvel en Marina Kappel werken al meer dan twintig jaar bij Hema. Ze zien dit als een leuk bedrijfsuitje. "Als klein meisje fantaseerde ik weleens over een acteercarrière - maar ondertussen is de houdbaarheidsdatum wel verstreken", giechelt de een. Een ander zegt resoluut niet zenuwachtig te zijn. "Ik misschien wel een beetje", durft Kappel best toe te geven.

Allemaal kregen ze leuke reacties na de try-outs, ook van klanten, zegt Van den Heuvel. En de workshops van Welslau hebben zeker geholpen. Het leren lopen, poses, de mimiek. "Je moet toch een zekere gêne overwinnen", lacht Geugjes. Dat is de figuranten gelukt als ze diezelfde avond schitteren in 'Hema, de Musical'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden