Zingen uit het Nieuwe Liedboek is nog maar half zo duur

De oude bundel, het Liedboek voor de Kerken. Beeld anp
De oude bundel, het Liedboek voor de Kerken.Beeld anp

Protestantse kerken die met behulp van een beamer zingen uit het Nieuwe Liedboek zijn voortaan veel goedkoper uit. De uitgever halveert de licentiekosten.

Robin de Wever

Een gemeente met gemiddeld 100 tot 150 kerkgangers betaalde aanvankelijk jaarlijks 350 euro. Met dat bedrag vergoedde de uitgever de auteursrechten en het onderhouden van de website. Voortaan betaalt zo'n gemeente nog maar 175 euro.

De prijsverlaging geldt ook voor gemeenten die al een abonnement hadden. Voor kerken die zingen uit de papieren editie verandert er niets. Zij hoeven alleen bundels aan te schaffen.

Het vorig jaar verschenen liedboek is de opvolger van de bundel met de rode kaft uit 1973. Die bood alleen klassieke kerkliederen en leunde sterk op orgelbegeleiding. De nieuwe bundel bevat wereldmuziek, een aantal stukken voor jongeren en praisenummers: repertoire uit evangelische kerken.

Uitgever ging om tafel met Protestantse Kerk
De papieren editie is een verkoopsucces: tussen juni en december werden er 220 duizend exemplaren van verkocht. Uit een communiqué op de site van de uitgever valt op te maken dat de beamerversie minder enthousiast werd onthaald.

De prijsverlaging kwam tot stand na gesprekken met de Protestantse Kerk in Nederland, 'naar aanleiding van reacties van gemeenten'. Trouw berichtte twee weken geleden al dat veel kerken geen idee hebben dat ze voor het projecteren van liederen licentiekosten moeten betalen.

Vorige maand beklaagde ook bestuurslid Freddy Gerkema van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK), de organisatie die het liedboek samenstelde, zich openlijk over de prijs. Volgens Gerkema, die in zijn Nederlands-Gereformeerde kerk in Amersfoort-Noord ook uit andere bundels zingt, was 'beperkt gebruik' te duur. Kerken die een beamer gebruiken, konden niet voorzichtig overstappen of slechts een deel van de liturgie uit de nieuwe bundel zingen.

De voorzitter van de ISK stelde toen dat er geen instaptarief zou komen. Dat gebeurt nu toch. Kerken die jaarlijks minder dan 60 liederen willen zingen, betalen slechts 55 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden