Zingen met een brok in de keel

door George Marlet

Met een feel good-bijeenkomst bliezen werkers in de veelbekritiseerde jeugdzorg gisteren stoom af.

Twaalfhonderd in hun frustratie eensgezinde mensen kunnen samen heel hard applaudisseren. Zo hard dat niemand het gisteren in het Beatrix Theater in Utrecht waagde een begin van kritiek te uiten op de jeugdzorg.

Niet minister Verdonk, die zich vierkant opstelde achter de eis dat een gezinsvoogd hooguit vijftien kinderen onder de hoede mag hebben. Ook niet de Tweede Kamerleden, die elkaar probeerden te overtroeven in sympathie voor de geplaagde jeugdzorg. Agnes Kant van de SP kreeg het hardste applaus na haar verzuchting dat ’we af moeten van het georganiseerde wantrouwen tegen uw werk’. En de advocaat van de door justitie vervolgde gezinsvoogd van Savanna had al helemaal geen kritiek. „Ik weet zeker dat de voogd zal worden vrijgesproken”, aldus de raadsman.

De bijeenkomst in Utrecht was bedoeld als protest tegen het besluit van justitie om de gezinsvoogd van Savanna, die in september 2004 overleed na mishandeling door haar moeder, te vervolgen wegens dood door schuld. Voor de medewerkers van de bureaus jeugdzorg is het ook een kans om stoom af te blazen.

„We zijn het spuugzat dat bijna automatisch als er is misgaat, de verantwoordelijkheid bij de jeugdzorg wordt gelegd”, zegt werkgeversvoorman Hans Nieukerke. Daylight, de band van bureau jeugdzorg Friesland, heeft veel succes met zijn versie van ’Ik kan het niet alleen’. „Stel dat ik er wel maar jij er niet bent, dan was morgen weer een kind te veel”, zingt de zaal mee

Werkers in de jeugdzorg klagen dat ze door bureaucratie en onderbezetting te weinig tijd hebben voor contact met kinderen en hun ouders. „Al die protocollen redden kinderen niet”, zegt Janneke Gorter van bureau jeugdzorg Almere. „Er moet meer tijd per cliënt komen. Als er wat met een kind gebeurt, wil ik wel kunnen zeggen dat ik alles heb gedaan wat in mijn macht lag om dat te voorkómen.”

Volgens het ’Deltaplan’ voor de jeugdzorg mogen gezinsvoogden niet meer dan vijftien kinderen onder hun hoede hebben. Dat plan heeft in de praktijk nog weinig effect. Minister Verdonk wil begin volgend jaar achterhalen waarom de afgesproken verbeteringen zo lang op zich laten wachten.

Maar ook als alle hiaten zijn opgevuld, zullen er kinderen door huiselijk geweld om het leven komen, benadrukken jeugdzorgwerkers. Uitbannen is een illusie ’of je moet probleemgezinnen 24 uur per dag onder toezicht stellen of geestelijk gestoorde ouders verbieden kinderen op te voeden’. Hans Lomans, voorzitter van de branchecommissie: „Elke week gaat er een kind dood als gevolg van mishandeling. Elke keer raakt het ons verschrikkelijk. Maar elke dag redden we kinderen en voorkomen we dat ze worden mishandeld of vermoord.”

De band Daylight zet nog een keer ’Ik kan het niet alleen’ in. Twaalfhonderd mensen zingen en klappen mee. Een medewerkster bekent na na afloop dat ze ’een brok in de keel’ had. „Ik had niet verwacht dat het zo emotioneel zou zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden