Zingen in een niet bestaande taal

Dissidenten Festival nogmaals op 11 december in 15 januari in Rotterdam (Teatro Popular); Anna Holmer nogmaals op 13/12 in Dordrecht (Zwijnzicht).

STAN RIJVEN

Ironisch en ontregelend verklankt Cro Magnon de essentie van het Dissidenten Festival, een serie van vier maandelijks terugkerende evenementen. Vrijdag kwam een stroom nieuwsgierigen naar Teatro Popular om zich te laten verrassen door 'muziek buiten de trends en publiciteitscampagnes om'. Met vijf volslagen uiteenlopende concerten slaagde die opzet geheel. Omgeven door excentrieke diaprojecties, flakkerende flambouwen en zorgvuldig gekozen pauzemuziek, waande de bezoeker zich in een tijdloze ruimte.

Hooguit het rauwe industriele geweld van Figure Head uit Rotterdam had met zijn esoterische zang en dreigende gitaarflarden iets uitstaande met de poppraktijk van vandaag. Een zoekend trio nog, dat laverend tussen hardcore en metal met een vleugje eigen experiment. Nauwelijks hiervan bekomen nam de Amerikaanse stemkunstenares Anna Homler haar gehoor mee in een wintervertelling. Tegen het geluidsdecor van surreele klankschappen toverde haar stem een fantasierijk universum voor. Ze zong in een niet-bestaande taal, dikwijls in duet met allerlei voorwerpen voor zich. Toen Homler met een zelf ontworpen strijkinstrument, gemaakt van een buitenmodel houten vork, op de proppen kwam, leek het even of Laurie Anderson op het podium stond. Het beduusde publiek werd door Cro Magnon uit de droom geholpen om vervolgens door het Britse Shrug getracteerd te worden op een trommelintermezzo in de beste Test Department-traditie.

Een lang naijlend slotakkoord bezorgde Dog Faced Hermans. De Schots/Nederlandse formatie heeft zich losgeweekt van zijn agit punkverleden. marsmuziek, jazz, Arabische bronnen: zij werden alle meegezogen in een maalstroom vol complexe, sobere en vooral spectaculaire momenten waarin de trompetstoten van zangeres Marion het hart vormden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden