Zingen, dansen en de paus zien

Ze trotseerden de regen om paus Franciscus van dichtbij te zien. Voor de driehonderd Nederlandse deelnemers waren de Wereldjongerendagen in Rio onvergetelijk. 'Dit heeft een verslavende werking.'

RIO DE JANEIRO - Jongeren doken de zee in, dansten en schreeuwden de longen uit het lijf tijdens de slotakkoorden van de katholieke Wereldjongerendagen afgelopen weekeinde. Drie miljoen mensen kwamen er bijeen op het strand van Onze Vrouwe van Copacabana in Rio de Janeiro. "Het was feest", zegt de Nederlandse Tatiyana Onderstal, die vandaag haar 26ste verjaardag viert.

Op de regen na, die tot vrijdag viel, zijn de Wereldjongerendagen succesvol verlopen. Door de regen was de organisatie van het grootste katholieke evenement ter wereld gedwongen om de nachtwake op zaterdag en de slotmis op zondag te verplaatsen naar het centrale strand Copacabana. De geplande locatie in het verre westen van Rio de Janeiro was één grote modderpoel geworden. Maar zelfs de regen was wellicht een teken van God, volgens paus Franciscus: "Het geloofsveld is geen geografische plek, maar zit in ons zelf."

En zo kwamen de jongeren bijeen op het beroemdste strand ter wereld waar ze hun kampement mochten opslaan en slapen onder de sterrenhemel. Degenen die het dichtst bij zee lagen, werden wakker door de vloed, die het strand versmalde.

Tatiyana Onderstal heeft de nacht niet op Copacabana doorgebracht. Ze ging zaterdagavond met haar groep terug naar de katholieke school waar ze de afgelopen dagen verbleef. Zondagochtend in alle vroegte kwam ze voor de mis terug naar het strand.

Tatiyana is één van de driehonderd Nederlandse deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Rio. Twee jaar geleden in Madrid was ze er ook bij. Tijdens haar opleiding communicatie aan de christelijke hogeschool in Ede raakte Tatiyana geïnteresseerd in het geloof, vertelt ze. "Mijn moeder is katholiek en mijn vader van huis uit protestants. Ik ben als kind gedoopt en heb mijn eerste communie gedaan, maar ik wist heel weinig van het katholicisme. Op de opleiding werd veel over het geloof gesproken en dat heeft me geprikkeld om me er in te gaan verdiepen. Daar ben ik nu twee jaar mee bezig. Ik ga niet alleen naar de kerk voor het geloof, ik vind het ook gezellig."

Tatiyana had aanvankelijk nog wat aarzelingen bij de manier waarop zij Brazilianen hun geloof zag uiten: "Ik was in de aanloop naar de jongerendagen op het Halleluja-festival in Fortaleza, waar anderhalf miljoen mensen bijeenkwamen. Dat was een hele ervaring, en niet alleen maar positief. Het was klappen, zingen en dansen, ook tijdens de mis. Ik vond dat wel apart: hoort dat ook bij onze kerk? Maar men was wel heel gastvrij, omhelsde elkaar - dat was ik ook niet gewend."

Kleine hebbedingetjes
Madrid in 2011 vond ze heel bijzonder, maar over Rio de Janeiro is Tatiyana zo mogelijk nog enthousiaster: "In Brazilië heb ik zoveel contacten gemaakt! Dat ging hier zo makkelijk. We hebben op straat kleine hebbedingetjes uitgewisseld. Ik had klompjes en vlaggetjes bij me en ik kreeg een rozenkrans terug. Veel jongeren spraken Engels en ik kon me een beetje redden met wat Spaans en Portugees. Ik heb alleen maar vrolijke jongeren ontmoet, van protesten in de stad heb ik niets gezien."

Tot haar grote vreugde zag Tatiyana paus Franciscus van dichtbij: "Ik heb hem zaterdag op drie rijen afstand van me voorbij zien rijden. Vrijdag had ik hem ook al van dichtbij gezien, maar nu kon ik zijn gezicht zien. Hij lachte, keek heel blij. Ik hoop echt dat hij voor ons allemaal een voorbeeld kan zijn. Ik wil net als hij openstaan voor andere mensen. Ik wil goed zorgen voor mensen die het minder hebben, mensen die vergeten worden."

Benjamin Geurts hoort met zijn 28 jaar tot de oudste deelnemers aan de jongerendagen. "Ik wilde deze kans niet missen. Ik had echt de behoefte om een aantal weken het geloof te delen met leeftijdsgenoten en ik wist al zeker een jaar geleden dat ik naar Rio de Janeiro zou komen. Brazilianen vieren hun geloof heel uitbundig. In Nederland zijn wij bijna calvinistisch binnen de katholieke kerk, zo ingetogen. Ik begrijp dat dat voor veel jongeren weinig aantrekkelijk is. Ik denk dat we daarom wel wat van katholieken uit Brazilië kunnen leren. Geloof kan ook hip zijn."

Benjamin maakt deel uit van een bloeiende katholieke jongerengroep in Delft: "Mijn ouders zijn ook katholiek, maar ik heb mijn eigen vorm van geloven gevonden. Dat was in de tweede klas van de middelbare school toen we het vormsel kregen, waarmee je je doop bevestigt. Ik heb echt zelf voor het geloof gekozen. Mijn broer wil er bijvoorbeeld niets meer mee te maken hebben."

"Ik ben heel blij met Franciscus, dat hij onze paus is", gaat Benjamin verder. "Hij is niet veroordelend. Hij gaat terug naar de basis van het christendom, naar wat Jezus werkelijk bedoeld heeft, terug naar de eenvoud."

Suzanne Kreike (26, lerares op een basisschool) uit het Noord-Hollandse tuindersdorp De Kwakel vertelt dat vrienden en vriendinnen haar hebben aangestoken met het 'Wereldjongerendagenvirus' na hun ervaringen in Sydney in 2008. "Op de Wereldjongerendagen krijg je zoveel gave voorbeelden van een positieve manier om je geloof te vieren, dat je het aan iedereen kan uitleggen", zegt ze. "Hier is iedereen zo open. Op goede en op slechte dagen, iedereen trekt je er altijd weer doorheen. Dat heeft een verslavende werking. Je maakt zoveel nieuwe vrienden. Dat is ook voor mijn leven in Nederland een toevoeging. Dat neem ik echt straks mee naar huis."

Miljoenen katholieke jongeren uit de hele wereld wachten op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro op de komst van paus Franciscus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden