Zingen? Alleen nog onder de douche

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Als je op enig moment een punt zet achter je carrière, zou je kunnen volstaan met een bondig 'Nou doei, en bedankt!' Maar als je Gordon heet is dat natuurlijk wat karig.

Ik hoor u denken: 'wat, houdt Gordon er dan mee op?' Geen paniek; het multitalent zal niet van de buis verdwijnen. Hij beëindigt slechts zijn muzikale loopbaan. En voor dat afscheid neemt hij flink de tijd: in november 2015 kondigde hij aan zijn zangcarrière aan de wilgen te hangen. Midden 2017, dus over krap een jaar, zal hij zijn aller-, allerlaatste afscheidsconcert geven.

Zo'n ruim uitgesmeerde zwanenzang behoeft natuurlijk wel een paar wakkerschud-momentjes. Het publiek zou, in een periode van twee jaar, zomaar kunnen vergeten dat je aan het afscheid nemen bent. Zeker als je daarnaast bijna dagelijks op televisie te zien bent. Dus meldde Gordon deze week op zijn Facebookpagina, met gepaste emotie, dat zijn aller-, allerlaatste cd nu echt helemaal af is. Het album, waarop hij zingt met het Metropole Orkest, heet 'Compleet, volmaakt het einde'. Gordon schrijft: "Ik heb mijn dromen uit zien komen, ik heb de emoties gevoeld van succes maar ook de teleurstellingen van het niet slagen. Nu geeft het allemaal niets meer want het was zo mooi dat al die schaduwen door het licht van succes zijn verbleekt."

De zanger attendeert zijn fans meteen op de twee afscheidsconcerten in november, in het Amsterdamse Concertgebouw.

Met dat succes doelt Gordon ongetwijfeld op zijn grootste hit: 'Kon ik maar even bij je zijn'. Met dat lied leerde heel Nederland in 1991 de spreekwoordelijke gouden strot van de marktkoopman uit Amsterdam-Noord kennen. Het wordt nog veelvuldig gedraaid op begrafenissen en crematies, maar op de radio hoor je het niet. Net zomin als alle andere nummers die Gordon daarna opnam. Dat zijn de teleurstellingen waarover hij het heeft - en die deden hem vorig jaar herfst besluiten te stoppen met zingen. "Hilversum heeft nooit een blijk van waardering laten horen aan mij in al die jaren dat ik bezig ben", schreef hij toen. Zijn deelname aan het Songfestival, in 2009, leek aanvankelijk zo'n droom die uitkwam. Maar die spatte al in de halve finale uiteen.

Ook al werd hij op de radio niet gedraaid, Gordon bleef muziek opnemen en het publiek kocht zijn platen. Veel succes had hij met het door hem opgezette mannenquintet LA The Voices. Maar Gordon is meer een solist, als hij in groepsverband moet functioneren, wordt het al snel ruzie. Zijn vertrek uit The Voices eindigde in een bloedbad en ook zijn samenwerking met de Toppers was turbulent.

Ondertussen was hij niet van de buis te slaan. Hilversum mag hem dan als zanger genegeerd hebben, de omroepbazen weten hem wel te vinden voor presentatieklussen. Een greep uit zijn oeuvre: 'Glitter, Glamour, Gordon', 'Hotter than my Daughter', 'Help onze dochter aan een man', 'Goor draait door', 'Gillend naar huis', 'Alles mag op zaterdag', 'Gordon's Late Nicht Show'; zonder overdrijven kunnen we stellen dat er op de vaderlandse tv geen dag voorbij gaat zonder dat we de gulle lach van Gordon hebben gehoord.

Regelmatig hinnikt Gerard Joling met hem mee - het duo Geer&Goor heeft al diverse series verzorgd. Tel daarbij alle jury's op waarin Gordon plaatsneemt - niets zo fijn als vilein commentaar leveren in een talentenjacht - en we kunnen stellen dat hij voor een zangcarrière domweg geen tijd meer heeft.

Zeker als je bedenkt dat hij zijn vleugels ook heeft uitgeslagen in de horeca. Gordon heeft een neus voor locaties. Zijn eerste high end koffietent opende in Blaricum, het kloppend hart van het Gooi. En sinds een jaar zit hij net om de hoek van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat - het centrum van de wereld, als je het de vaderlandse jetset vraagt.

Nee, laat Gordon maar schuiven. Zingen kan uiteindelijk altijd nog onder de douche.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden