Boekrecensie

Zinderende verhalen vol slangen onder het gras

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

In de zinderende verhalen van Lauren Groff stelt een vrouw zich te weer tegen een vijandige natuur.

Zelf dacht ik bij Florida aan de ‘sunshine state’, aan speedboats in Miami Vice, aan rijke pensionado’s die overwinteren, maar dat zonnige imago begint te kantelen, dankzij Netflixserie ‘Bloodline’ en nu ook dankzij de prachtige verhalenbundel ‘Florida’ van de Amerikaanse auteur Lauren Groff. Twee jaar terug had ze grootsucces met haar huwelijksroman ‘Furie en fortuin’ die door president Obama werd uitverkoren tot het boek van 2015. De recensies waren hier overigens niet zo unaniem lovend, zo klaagde Julie Phillips in deze krant over Groffs bombastische stijl die te weinig maat zou houden.

In Groffs nieuwe boek ‘Florida’ is die stijl nog steeds bloemrijk, maar ook precies en spannend. In deze zinderende verhalenbundel kruipen we in de meeste van deze (totaal elf) verhalen in de huid van een nerveuze vrouw, voor even of voor altijd verlaten door haar man, overgeleverd aan de natuur in vochtig, drukkend Florida. Geen vriendelijke natuur maar wel een fascinerende, zeker in de taal van Groff die hitte, storm en orkanen, moerassen, bossen, en slangen intens tot leven brengt.

De bundel opent met ‘Geesten en lege hulzen’. “Ergens onderweg ben ik veranderd in een vrouw die schreeuwt” meldt de verteller in de eerste zin en omdat ze geen vrouw wil zijn die schreeuwt jogt ze ’s avonds door haar buurt, een gegentrificeerde, witte wijk ergens in het noorden van Florida, die in het donker een duisterder gedaante aanneemt: ‘wilde katten schieten voor haar langs, paradijsvogels duiken uit de schaduw op, geuren als eikenzaagsel, slijmzwam en kamfer, worden uitgewasemd in de lucht.’ De vrouw begluurt de buren in hun ‘huiselijke aquaria’, registreert de dikke jongen op de loopband met zijn ‘golvende buik’, de mompelende dakloze vrouw die blikjes verzamelt, de man die onder de lamp voor de kroeg schunnigheden sist. Zelf is ze - op de vlucht voor het sluimerende conflict thuis - even goed zo’n uit de schaduw weg schietend nachtdier dat een rennend jong stel verschrikt op de vlucht doet slaan als ze hardop lacht om iets wat ze zeggen.

Naamloze universiteitsdocente

“Als je in Florida buiten loopt is er altijd wel een slang die je in de gaten houdt”, schrijft de verteller in ‘Slangenverhalen’. Die slangen onder het gras proef je in ieder verhaal in deze bundel. Er is het verhaal van Jude die in eenzaamheid opgroeit; van twee meisjes, zusjes, die door hun verzorgers zijn achtergelaten op een eiland; van Helena die de zorg voor haar oude moeder ontvlucht met een seksvakantie in Salvador, Brazilië en daar in een orkaan belandt; dat van de naamloze universiteitsdocente die gaat wonen in haar auto tot die wordt opengebroken, waarna ze zich in laat sluiten in bibliotheken, terwijl haar verwarring groeit en we pas aan het slot begrijpen wat er met haar aan de hand is.

Florida Beeld De Bezige Bij
FloridaBeeld De Bezige Bij

Met ingehouden adem lees je ‘Middernachtzone’ waarin tijdens een vakantie in een ‘oud jagerskamp, dat er nu bij lag als een scheepswrak te midden van dertig kilometer struikgewas’ de moeder bij het verwisselen van een peertje een gat in haar hoofd valt en ze bloedend met haar twee zoontjes wacht op hulp. Geen bereik, in het omringende bos dwaalt een poema, weet ze. Elektriciteit komt van een benzinegenerator. Ze vraagt haar jongens haar wakker te houden met verhalen maar als ze tegen haar aan in slaap zijn gevallen nemen donkere droombeelden het over. “Alles stond of viel met mijn vermogen om stil te blijven liggen, maar mijn huid was gevoerd met jeuk. Iets vreselijks in mij, iets heel duisters, wilde mijn eigen hoofd tegen het hoofdeind slaan. Ik stelde het me steeds opnieuw voor, de harde achterwaartse klap en dan de golf van rust die over me neer zou dalen.”

Meeslepend vervlecht Groff woede, angst en onzekerheid van vertellers en hoofdpersonen met de stormen buiten, een onrustige aarde die hevig te keer gaat, ondergang dreigt. Gek genoeg wil je er toch heen, naar Florida, na deze bundel - zij het eerder om de maan dan om de zon. Die maan lacht, zo verwijst de verteller naar Sylvia Plath in het eerste verhaal, maar niet om ons, ‘wij eenzame mensen die veel te klein zijn, onze levens veel te vluchtig om door haar te worden opgemerkt’.

Oordeel: prachtige verhalen over innerlijke onrust en natuurgeweld.

Lauren Groff
Florida
Vert. Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap.
De Bezige Bij; 269 blz. € 23,99

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden