Zinderende tuinen

Voldaan teruggekeerd van de 'Grassendagen' in Hummelo. Onderweg in kleine dorpen haast overrijpe tuinen met zonnebloemen, lijsterbessen en Sedum 'Herbstfreude'. Ook hier heeft men de hoge en stevige Sedum 'Matrona' ontdekt: rode stelen met grijsgroen blad en roze schermen.

Opvallend veel grootbloemige knolbegonia's in alle kleuren en rode Canna's met groen of bruin blad. 'President' is rood met groene bladeren, 'Verdi' is zalmoranje met bruin blad. De Nederlandse naam luidt overigens Indisch Bloemriet. Een zichtbare bevestiging van hetgeen ik altijd roep: genieten is vooruitzien. De knollen van Begonia's en Canna's worden immers vanaf maart voorgetrokken en eind mei buiten uitgeplant, alles met het oog op een zinderende herfstfinale.

Met gepaste snelheid laverend door dorpen als Hoog en Laag Keppel, Drempt en Achter Drempt onderga ik een levende les over nazomerse mogelijkheden in de tuin. Een hanging basket met paarsroze herfsttijlozen (Colchicum) en hedera, een pot met opvallend bleekblauwe Agapanthus 'Blue Moon', een bekende late bloeier. In de tuin Oost-Indische Kers die je heel slim tussen bollen kunt zaaien zodat er in de zomer en vroege herfst kleur is.

Een meneer rooit op zijn knieën late aardappels, een mevrouw plukt blad van tomaten zodat ze sneller zullen rijpen.

De uitbundig bloeiende dahlia's hebben brave kleuren: verregend wit, gewoon geel en nietszeggend roze. Ik stel me voor dat ze jaar in, jaar uit in het najaar worden gerooid en vorst- en tochtvrij opgeborgen in schilderachtige schuurtjes. Waarom grootvaders goede dahlia's vervangen door nieuwe zolang ze goed bloeien. Deze week stond ik op de Dahliaproeftuin in Heemstede sprakeloos bij 'Kenora Macob' met zwartrode reuzenbloemen en had pret bij een enkelbloemige lichtrode dahlia met oranjegele punten en een groot geel hart die 'Pooh' was gedoopt zoals de bekende beer met zijn klassieke rode jas.

Ik zie iemand poeder strooien rond Hortensia's, het liefst ging ik erbij staan! Gezien het jaargetijde is het kali-aluin, bedoeld om hortensia's te 'blauwen'. Een beetje extra poeder is verleidelijk maar af te raden, groei noch kleur zal verbeteren. Voor een stenen pot van 13 centimeter is 20 gram genoeg.

De Achterhoekse bermen vol geel boerenwormkruid, donkerrood verdroogde zuring en grassen die beurtelings een goudgeel waas, een zilveren nevel of een roodgouden voile opleveren vind ik later uitvergroot terug in de wereldberoemde 'Grassentuin'. Als planten over hun hoogtepunt heen zijn worden bloemvormen belangrijk en niet alleen opvallende zaaddozen maar ook de wisselende tinten van afstervend blad tellen mee. Strokleurig verdroogde kruisdistels zoals Eryngium giganteum, die niet aan distels is verwant, steken af tegen donkere grassen.

Wat is een herfsttuin zonder Echinacea purpurea 'Rubinstern' of Echinacea 'Monksilver' of schermbloemigen als Eupatorium 'Atropurpureum' en Angelica sylvestris 'Vicars Mead', die ritme in de tuin brengen.

Een niet te droge schaduwplaats roept om de wolwitte toortsen van Cimicifuga terwijl Aster 'Octoberlight' standhoudt als een eerste nachtvorst genadeloos heeft afgerekend met half winterharde planten en eenjarigen terwijl de rest van de tuin zich definitief heeft neergelegd bij regen en wind.

Op 5-6 oktober krijgen de 'Grassendagen' een vervolg, dit weekend is het 'Nazomerfeest' op de 'Kleine Plantage' in Eenrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden