Zin en onzin over bifidus

Zuivelfabrikanten schermen vaak met de heilzame bifidus-bacteriën in hun yoghurtjes. Wat blijkt? Die term mag al veertig jaar niet meer gebruikt worden.

Zelfs van televisie kun je leren. Het kleinste Thijssentje kijkt naar die leuke zender; er komt een filmpje langs van soja-yoghurt van Provamel. ’Gezond en lekker,’ roept de reclame en ’Dat is iets voor jou,’ zegt hij.

Hij wordt volwassen! Hij denkt mee!

Vrolijk neem ik de fiets naar de reformzaak in ons dorp, waar de yoghurts in de koeling staan, in twee smaken zelfs: ’natuur’ en rode vruchten. Er staat ook een concurrerend merk in het koelschap: Sojade met smaakje abrikoos. Beide merken zijn biologisch verantwoord, beide merken zijn van extra bifidus-bacteriën voorzien.

Diep in mijn geheugen rinkelt een belletje – was er niet iets met die bifidus? Hele volksstammen eten het in hun yoghurt, talloze fabrikanten voegen het aan hun yoghurtmengsels toe, maar wat was er ook weer mee?

Achter de computer blijkt mijn geheugen me niet te bedriegen. Op Food-info, de majestueuze website van Wageningen Universiteit, staat: ’Lactobacillus bifidus, deze naam mag sinds 1969 niet meer gebruikt worden.’ Het staat er echt: mag niet gebruikt worden. Ben ik een voedselschandaal op het spoor? Eerst maar eens bellen met Ralf Hartemink, Godfather van de food-infosite en hoogleraar aan Wageningen Universiteit.

„Het is een volledig verouderde naam”, zegt die. „Het is de naam van een compleet geslacht bacteriën.” En een geslacht is onderverdeeld in soorten, een soort weer in stammen, en die hebben onderling allemaal verschillende eigenschappen.

Maar op de verpakking staat: probioticum bifidus. Hoe zit het daarmee? Even blijft het stil. „Dat is een reclameterm”, zegt Hartemink. „Dat betekent wetenschappelijk niks. Ze kunnen er net zo goed probioticum bla bla bla opzetten.”

De ingrediëntenlijst vermeldt ’bifido bacterium’, mag dat dan wel? Hartemink:” Als ze de stam er niet bijzetten is het onvoldoende informatie. Je hebt als consument geen flauw idee wat er in zit.”

„Direct schadelijk zal het niet zijn”, sust Hartemink. „Maar het wekt de suggestie dat zulke yoghurt positieve gezondheidseffecten heeft, door de toevoeging. Die opvatting is al dertig jaar achterhaald.”

Jeetje. Zouden ze bij Provamel weten dat ze aan consumentenmisleiding doen? Bij de Van Moortelegroep, in België, verbinden ze me door met Co van Haecke van Provamel. Hij beantwoordt mijn vragen met zuidelijke beleefdheid. Het gezonde van Provamel, zegt hij, zit in het ontbreken van melkonderdelen, die mensen met een koemelk-allergie niet verdragen. „Inderdaad is dat vooral gezond voor mensen met zo’n allergie”, geeft hij toe. „Maar in Provamel zit geen cholesterol, omdat er geen dierlijke producten inzitten. En er zit natuurlijk bifidus in.”

Ja, bifidus. Weet hij, dat er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is voor de gezondheidsclaims van die term? Het blijft even stil. „Dan moet ik u terug laten bellen door onze diëtiste”, zegt hij.

Kan ik in de tussentijd mooi de yoghurts proeven. Onder de metalige afscheurdekseltjes schuilt een massa, die net gewone yoghurt is. De rode bosvruchten-provamel heeft een rode kleur, de abrikozen-concurrent een gele. De naturel is grijzig. Qua smaak is de abrikozen-Sojade de beste: zacht en vol, maar zoet. Dan komt de rode-bosvruchten, die minder aromatisch is maar wél echte vruchtjes in het zuivel heeft. De grijzige is, tja, grijzig, met een muf nasmaakje, en er ontstaat een laagje aan de binnenkant van de mond, dat alleen met veel slikken verdwijnt.

Bij het ter perse gaan van dit stukje heeft de diëtiste nog niet teruggebeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden