Zimbabwe sluit water af in strijd tegen cholera

Hulpverleners proberen de, met cholera besmette, patiënten in Zimbabwe zoveel mogelijk te helpen. (EPA)

Ziekenhuizen en scholen in Zimbabwe sluiten. De cholera breidt zich uit. Soldaten beginnen te plunderen.

Het regime in Zimbabwe heeft twee oplossingen bedacht om de cholera-uitbraak in het land aan te pakken: In de hoofdstad Harare is sinds zondag het water afgesloten en de gezondheidsminister adviseert handen schudden achterwege te laten.

Met officieel bijna 500 doden (maar wellicht vele honderden meer) en bijna 1200 besmetten lopen de choleracijfers gestaag op. Het zwaartepunt ligt rond Harare, maar ook dat breidt zich uit. Waterbedrijf Zinwa liet al eerder weten dat er geen chemicaliën meer zijn om het water te zuiveren. Het advies luidt water voor consumptie te koken, maar elektriciteit is al even schaars als water.

Het straatbeeld in Harare wordt nu beheerst door mensen die met emmers op hun hoofd en aan de hand lopen. Sommigen, vooral rijken, hebben eigen putten. Voor hun huizen staan rijen vrouwen te wachten. Een privé-waterleverancier zei dat hij nu een wachttijd van twee weken had.

Oxfam vroeg het regime vorige week al vergeefs een nationale crisis uit te roepen, zodat hulpverlening van start kan gaan. Op zich is cholera makkelijk te bestrijden via infusen, maar bijkomend probleem is dat in Zimbabwe medicijnen zo goed als op zijn, en ambulances defect of zonder benzine staan. Het grote ziekenhuis Harare Central sloot vrijdag zijn deuren, bij het andere grote stadsziekenhuis Parirenyatwa functioneren nog slechts een of twee afdelingen.

Bewoners van Chitungwiza bij Harare hebben vrijdag waterbedrijf Zinwa voor het gerecht gedaagd, omdat zij al dertien maanden zonder stromend water zitten. In de stad staan grote poelen rioolwater, die tot de eerste uitbraken van cholera geleid zouden hebben.

Inmiddels staken leerkrachten omdat zij hun salaris in Amerikaanse dollars uitbetaald willen hebben. Vakbond ZCTU eist dat voor alle lonen. Het schoolbezoek van leerlingen zou zijn teruggelopen tot 20 procent.

De rijen voor banken worden zo lang dat klanten soms buiten slapen. Het maximale opnamebedrag is door de inflatie te laag. Zo’n veertig soldaten die maandag urenlang in Harare vergeefs in een rij voor de bank hadden gestaan, sloegen daarna gefrustreerd aan het plunderen. De oproerpolitie moest hen verjagen. Het leger is altijd een van de steunpilaren van dictator Mugabe geweest. Pas als die steun afkalft, wordt een ander bewind mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden