Zimbabwanen zijn alle crises zat en leggen het land plat

volkswoede | Het 'blijf weg'-protest is de grootste demonstratie sinds jaren. Zimbabwanen voelen de zwakte van Mugabe (92).

Facebook en Twitter zouden gisteren op zwart gezet zijn om de communicatie rond de stakingen en demonstraties onder Zimbabwanen van de afgelopen dagen te dwarsbomen. Maar daarmee gaan de Zimbabwaanse autoriteiten het grootste burgerprotest in jaren niet voorkomen.

Want niet alleen via Facebook en Twitter, maar ook met berichten op WhatsApp, werden burgers opgeroepen 'weg te blijven' van werk en het land lam te leggen om zo de onvrede te uiten over de immer aanhoudende economische neergang, het geldtekort, de werkloosheid, de corruptie, de verspilling en de ongelijkheid. Tegelijkertijd heeft extreme droogte de oogst verwoest.

Leraren, artsen, verpleegsters; ze legden allemaal het werk neer omdat ze al tijden niet zijn betaald. De staking onder taxichauffeurs - die over afpersing door de politie klagen - leidde tot gewelddadig optreden door de politie en bijna honderd arrestaties.

In hoofdstad Harare waren banken, winkels en kantoren gisteren dicht. De markten en straten waren leeg. Ook in de zuidelijker gelegen, belangrijke stad Bulawayo en bij de grens met Zuid-Afrika was alles letterlijk stilgelegd.

De online oproep tot een landelijke staking kwam van de 39-jarige Ewan Mawarire, de leider van de zogeheten #ThisFlag-protestbeweging. Mawarire begon zijn actie tegen de regering omdat die 'corruptie, onrecht en armoede' toestaat. Mawarire was gisteren opgetogen over de bijval die hij kreeg. "We zijn op het punt aangekomen dat iedereen zegt: Genoeg is genoeg. Dit hadden we nodig; iets dat we samen konden doen."

Op sommige plekken, zoals in de arme wijk Mufakose ten westen van Harare, werd het ook grimmig toen jongeren barricades van brandende autobanden opwierpen voor mensen die van plan waren wèl te gaan werken.

De volkswoede richt zich voornamelijk tot de 92-jarige langregeerder Robert Mugabe - sinds 1980 aan de macht. Maar die macht verzwakt in rap tempo en dat voelt iedereen. Het is zeer de vraag of Mugabe de verkiezingen van 2018 zal halen. Er gaan geruchten dat hij aan prostaatkanker lijdt en dementerend is. De regering is ondertussen oordverdovend stil, zowel over Mugabes gezondheid als over de chaos in het land. Verhalen dat het leger wordt ingezet tegen de demonstranten en stakers werden gisteren ontkend.

Wie wel open is over zijn gesteldheid is oppositieleider Morgan Tsvangirai (64). Vorige week maakte hij bekend dat hij aan darmkanker lijdt en in Zuid-Afrika chemobehandelingen ondergaat. Als duidelijke sneer naar Mugabe zei Tsvangirai dat het belangrijk is dat politiek leiders openheid van zaken geven over hun gezondheid in plaats van mensen erover te laten speculeren. Het maakt de onrust in Zimbabwe er niet minder om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden