Zilverkaars doet soms iets, en soms niets

Kan die pil tegen overgangsklachten met het kruid zilverkaars erin kwaad?

De lezeres (48) ziet de laatste tijd reclame voor Ymea, het natuurlijke product dat volgens de fabrikant helpt tegen overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. Het kruid zilverkaars in Ymea zou wat meer rust in de overgang brengen.

Zilverkaars is niet onomstreden. Het werkt slecht in op de lever en zes jaar geleden rapporteerde het medische vakblad NTvG over een vrouw die zilverkaars nam en een nare vorm van leverontsteking kreeg. Bij deze zogeheten auto-immuunhepatitis sloegen de afweercellen in haar lever op hol, die niet alleen nare bacteriën gingen bestrijden maar ook gezonde levercellen.

Toch slikken dat preparaat? Fabrikant Omega Pharma wijst erop dat er in heel Europa maar een handvol klachten is gemeld over zilverkaars, door mensen die ook andere medicijnen slikten en die bovendien wel erg veel van dit kruid innamen: meer dan 500 milligram per dag. In een Ymea-pilletje zit 40 milligram en op de doos staat het advies: 1 tot 2 per dag. Met die lage concentraties vindt ook gezondheidsorganisatie WHO zilverkaars niet gevaarlijk.

Bij directeur Agnes Kant van het Lareb, het Nederlands centrum waar je bijwerkingen van medicijnen kunt melden, is behalve de patiënte met de auto-imuunziekte nog één geval bekend, van een vrouw met - minder ernstige - leverschade. Officieel is zilverkaars geen medicijn, maar Kant zou vrouwen toch aanraden in de gaten te houden hoe een pil als Ymea uitpakt. "Ik zeg altijd: als je iets inneemt waarvan je wilt dat het iets doet in je lichaam, moet je ook rekening houden met dat het iets doet wat je niet wilt."

Barbara Havenith, arts in de Vrouwenpoli Boxmeer, zegt dat de werking van zilverkaars - het zit ook in andere merknamen - nooit duidelijk bewezen is. Er zijn positieve onderzoeken, maar ook studies waarin het niks doet. Hetzelfde geldt voor producten op basis van soja of rode klaver. En ook al is de bijwerking van zilverkaars op de lever zeldzaam, dat zou volgens de vrouwenarts eigenlijk niet moeten kunnen. Havenith ziet wel wetenschappelijk bewijs voor het mediterrane dieet (groenten, vis, noten, zaden en olijfolie) als het gaat om vermindering van de overgangsklachten. Eigenlijk geldt daarvoor een bekend rijtje algemene leefadviezen: minder koffie en alcohol, stoppen met roken, meer bewegen (ook fitness). En een koude douche kan ook helpen, net als de verwarming een graadje lager zetten.

Heeft u zelf een vraag? Mail naar: gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden