Zilver helpt Gravenstijn ellende te verwerken

Het leven gaf Deborah Gravenstijn de laatste jaren vaak harde klappen, maar het judo was altijd de reddingsboei waaraan ze zich vol bezieling kon vastklampen.

Er was in het leven van de judoka veel persoonlijk leed (ze verloor haar moeder en haar jongere zus), maar ook het lichaam van de 33-jarige werkte lang niet altijd mee. En toch bleef ze geloven in zichzelf. Met succes, want gisteren in Peking zette ze verrassend een zilveren uitroepteken achter haar succesvolle loopbaan.

Gravenstijn bereikte met uitgekiend en effectief judo de finale van het olympisch toernooi in de gewichtsklasse tot 57 kilo. Ze verloor daarin van de Italiaanse Quintavalle, maar was na afloop tevreden met het zilver. Ze noemde de medaille de beste manier om om te gaan met alle ellende die haar pad de laatste jaren had gekruist.

„In het judo ben ik de laatste jaren vaak omver gegooid, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik in het normale leven kon blijven staan”, aldus de bijna 34-jarige Rotterdamse.

„Ik heb moeite om mijn gevoel onder woorden te brengen”, vertelde ze. „Het is net of ik er zelf niet helemaal bij ben. Ik voel me alsof ik voor het eerst iets heb gewonnen. Heel onwerkelijk.”

Ga naar de speciale site over de Olympische Spelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden