Zilte Zeeuwse delta kan goedkoper

Nieuw plan voor Volkerak-Zoommeer

Verzilting van het Volkerak-Zoommeer kan slim en goedkoop. Dat zeggen de betrokken gemeenten en provincies. Het meer (tussen Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland) is nu zoet, maar daardoor is de waterkwaliteit erg slecht. De regio wil het meer dolgraag verbinden met de zee. De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP) probeert dinsdag nog één keer om staatssecretaris Atsma (infrastructuur en milieu) over te halen met een nieuw plan.

Volgens oude plannen zou het zout maken van het meer zo'n 210 miljoen kosten. Atsma liet vorige maand in de Kamer doorschemeren dat hij dat te duur vindt. Ook als Kamerlid was CDA'er Atsma tegenstander van een zout Volkerak-Zoommeer. Een derde van dat geld is nodig om een doorlaat te maken tussen de Oosterschelde en het Volkerak-Zoommeer.

Maar het kan grofweg 40 miljoen goedkoper, zo denken de lagere overheden, samen de stuurgroep Zuidwestelijke Delta. Zij willen het Volkerak-Zoommeer niet met de Oosterschelde, maar met het Grevelingenmeer verbinden. Dit meer krijgt dan een doorlaat voor zeewater.

Bovendien wil de regio best meebetalen. Door belangen van verschillende overheden en bedrijven slim te combineren, hoeft het Atsma niet veel te kosten, denkt Van den Hout. Zo is er een nieuwe zoetwatervoorziening nodig voor boeren in het gebied. De Brabantse gemeente Moerdijk wil graag meebetalen aan het kanaal dat daarvoor nodig is, omdat dat water zeer welkom is in het centrum van de kern Zevenbergen. Een zout Volkerak-Zoommeer met getij kan samen met het Grevelingenmeer één groot watersportgebied worden. Bovendien kunnen mosselvissers er aan de slag. Dat zou de regio tientallen miljoenen opleveren.

DUURZAAMHEID & NATUUR 12|13

Zeeuwse delta wil zoutwater - en snel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden