Zika-virus verspreidt zich nu snel

Braziliaanse regering vreest de strijd tegen de mug te verliezen en houdt militairen paraat voor hulp

Brazilië verliest de oorlog tegen het Zika-virus, vreest de Braziliaanse minister van Gezondheid. Om verdere verspreiding te voorkomen heeft de regering 220.000 militairen paraat staan voor bestrijdingshulp.

De ziekte, die zich verspreidt via muggensteken, wordt in verband gebracht met de uitbraak van microcefalie in het land. Dat is een geboorteafwijking waarbij de schedel te klein blijft, met hersenbeschadiging als gevolg. Aan 400.000 zwangere vrouwen worden daarom insectenwerende middelen verstrekt. Eerder kregen vrouwen in het land al het advies voorlopig niet zwanger te worden. Een biomedisch instituut in São Paulo leidt een onderzoek naar vaccinatie tegen de ziekte. Volgens de directeur zal het ontwikkelen daarvan tussen drie en vijf jaar duren.

Het zika-virus verplaatst zich nu in hoog tempo over het Amerikaanse continent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak hier al eerder deze week haar zorgen over uit. Het virus wordt gedragen door de muggensoort Aedes aegypti, die met uitzondering van Chili en Canada in elk land op het Amerikaanse continent voorkomt. De Verenigde Staten, waar zika nog niet gesignaleerd is, kennen een grote populatie van het beestje. Zeker in de subtropische zuidelijke staten als Florida, Mississippi en Louisiana.

In Europa komt de mug sporadisch voor. De kans dat hier een uitbraak plaatsvindt, blijft voorlopig erg klein, zegt het Europese Centrum voor Ziektepreventie (ECDC).

"Aedes aegypti is niet in grote aantallen aanwezig in Europa omdat de winter daar te streng is. In 2010 is de mug wel in Nederland waargenomen, op een bandenopslagplaats. Sindsdien is hij hier niet meer gezien."

Het ECDC waarschuwt wel voor een andere mug die veel voorkomt in Europa en mogelijk ook de ziekte verspreidt. "De Aedes albopictus is ook een potentiële drager, hoewel de kans op besmetting kleiner is dan bij de Aedes aegypti."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden