Zika-angst bij Nederlandse zwangeren

Zwangere vrouwen die in ZuidAmerika waren voordat het zikavirus nieuws werd, zijn in onzekerheid over hun kind.

Bij verloskundigepraktijk Vida in Amsterdam-Zuidoost hebben zich twee zwangere vrouwen gemeld die recent uit Suriname terugkeerden, en die de verschijnselen van het virus, zoals koorts, bemerkten. De klachten verdwenen en uit een echo in het AMC bleek dat beide foetussen zich normaal ontwikkelen. Zika is voor volwassenen doorgaans ongevaarlijk maar er zijn signalen dat de hersenen van ongeborenen er langzamer door groeien, een gevaarlijke aandoening.

Of de twee ook echt het virus hadden opgelopen, is onzeker. De verschijnselen komen overeen met andere besmettingen, zoals knokkelkoorts, zegt verloskundige Maria Hoenderdos van Vida. In Suriname dachten artsen wel dat er sprake was van zika, maar een bloedonderzoek geeft geen zekerheid.

De meeste zwangeren houden zich volgens Hoenderdos aan het advies om niet naar Zuid-Amerika te gaan. "Er is echt veel onzeker, maar ik zeg meestal 'zolang we het niet zeker weten, zou ik zelf ook geen risico nemen'."

"Er zijn dagen dat het hele spreekuur over zika gaat, maar vaak ook niet", zegt Jacqueline Smit, verloskundige in Almere. Ze heeft nu een vrouw die twaalf weken zwanger is, net terug uit Curacao, geen koorts heeft maar wel muggebulten. "Die dacht al aan afbreking van de zwangerschap. We doen nu eerst twee keer een echo, er is nog tijd genoeg om daarover te beslissen, maar zij heeft wel zorgen."

Het aantal mensen in ons land dat besmet is met het zikavirus is opgelopen tot twintig. Dat meldde minister Edith Schippers van volksgezondheid gisteren.

de Verdieping 12|13

Onheil uit het oerwoud

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden