'Zijne majesteit is ingehuldigd. Leve de koning!'

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland heeft een nieuwe vorst. Koningin Beatrix is na het ondertekenen van de akte van abdicatie prinses geworden. Volg hieronder de kroning van minuut tot minuut.

De troonswisseling zit erop, dit liveblog gaat sluiten. Bedankt voor het lezen. U kunt alle gebeurtenissen hieronder teruglezen.

Het satirische Twitteraccount @Koningin_NL is nu @Koning_NL. Vanochtend twitterde de nepkoning al dat hij het wachtwoord bij zijn moeder had losgepeuterd.

Op de Nederlandse wegen was het vanmiddag erg stil. Op sommige stukken snelweg reed volgens de ANWB niet één auto. In Amsterdam is het volgens de gemeente, de politie en de vervoerders 's middags juist steeds drukker geworden.

Ging de toespraak van koning Willem-Alexander u te snel? De RVD heeft zojuist de tekst vrijgegeven. Lees hem hier terug.

null Beeld afp
Beeld afp

De Nieuwe Kerk stroomt weer leeg. Gasten gaan richting het Paleis op de Dam, waar van 16.30 tot 17.30 uur de receptie voor genodigden plaatsvindt.

Het republikeinse tegengeluid klinkt vandaag maar mondjesmaat. Op het Waterlooplein zijn volgens de gemeente 60 tot 70 betogers, de andere zes locaties zijn leeg.

'Leve de koning!', klinkt het in de Nieuwe Kerk. 'Hoera! Hoera! Hoera!' Heraut Robbert Dijkgraaf verkondigt het nieuws buiten de kerk. 'Zijne majesteit koning Willem-Alexander is ingehuldigd. Leve de koning! Leve de koning! Leve de koning!'

null Beeld anp
Beeld anp

De Kamerleden leggen nu de eed af. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi kiest opmerkelijk genoeg voor 'dat unthjit ik', Fries voor 'dat beloof ik'.

Koning Willem-Alexander oogt opgelucht, prinses Beatrix kijkt glimlachend rond. Bij de prinsesjes zal het inzicht over troonopvolging in de loop der jaren nog groeien, vertelt de voorzitter van de Verenigde Vergadering. Prinses Amalia begint te grijnzen. Anderen aanwezigen schieten ook in de lach.

Koning Willem-Alexander neemt het woord. Enkele (mogelijk niet exact juiste) citaten uit de toespraak: 'In de loop van twee eeuwen is het koningschap onlosmakelijk verbonden geraakt met de constitutionele monarchie. Democratie is gestoeld op vertrouwen. Vertrouwen van de overheid, maar ook vertrouwen in haar burgers.'

'33 jaar lang heeft zij vertrouwen gegeven en het haar gegeven vertrouwen niet beschaamd. Zij stond voor de waarden die in de grondwet zijn verankerd en waaraan ze zich in 1980 plechtig heeft verbonden.'

'Lieve moeder, u was koningin van het volle bewustzijn van de verantwoordelijkheden. De plichten van uw ambt was u volkomen toegewijd, maar u was ook echtgenote, hoofd van de familie en moeder. Aan elk van die verantwoordelijkheden wilde u volkomen recht doen.' Dat leidde soms tot moeilijkheden, vertelt hij. 'Geholpen door mijn vader heeft u als koningin een eigen stijl ontwikkeld. Vluchtigheid was niet uw wijze.'

'Ik treed in uw voetsporen. Waarheen het pad ook leidt, uw wijsheid en uw warmte draag ik met me mee. Ik weet dat ik de gevoelens van velen in Nederland vertegenwoordig als ik zeg: dank voor de mooie jaren waarin we u als koningin mochten hebben.'

'Iedere koning geeft een eigen invulling aan het ambt. Het koningschap is niet statisch. Iedere koning heeft zich kunnen aanpassen aan omstandigheden. Tegelijk is het koningschap een teken van continuïteit.'

'Ik treed aan in een periode dat velen in het koninkrijk zich kwetsbaar en onzeker voelen. Onzeker over hun inkomen of hun leefomgeving. Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in eenheid. (...) In het koninkrijk mag iedereen bijdragen en meebouwen.'

'Ik aanvaard dit ambt met dankbaarheid. Dankbaar voor de opvoeding die ik heb gekregen en voor de voorbereiding die ze hebben gegeven. Achtereenvolgende kabinetten hebben mij de gelegenheid gegeven om een eigen rol te spelen. (...) Nationale en internationale ervaringen hebben mij gevormd tot wie ik ben. Ik aanvaard dit ambt met overtuiging. En daarbij besef ik hoe intens gelukkig ik ben met de steun van mijn vrouw, koningin Máxima. Zij heeft dit land omarmd en is Nederlander onder de Nederlanders geworden.'

Vervolgens legt koning Willem-Alexander de eed af: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig.' Buiten de Nieuwe Kerk wordt gejuicht.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld anp
Beeld anp

Tijd voor het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander en Máxima hebben inmiddels plaatsgenomen op de troon.

Onder luid gejuich verschijnen nu ook koning Willem-Alexander en Máxima. De koningin draagt een blauwe jurk en de tiara die Willem III aan zijn koningin schonk.

null Beeld anp
Beeld anp

De koninklijke familie heeft inmiddels plaatsgenomen in de Nieuwe Kerk.

null Beeld anp
Beeld anp

Daar zijn de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane weer - alledrie in blauwe jurkjes. Ze worden gevolgd door vrijwel de hele koninklijke familie.

De Verenigde Vergadering van de Staten Generaal is begonnen. Op teken van de voorzitter komen nu ook de ministers de Nieuwe Kerk binnen.

De gasten blijven binnendruppelen in de Nieuwe Kerk. Prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn zojuist gearriveerd. Het lijkt erop dat de Verenigde Vergadering, de opmaat naar de kroning, iets later begint dan gepland.

Ook gesignaleerd: Herman van Veen. Tijdens de ceremonie zal een kinderkoor een nummer zingen waarvoor hij de tekst heeft geschreven. Van Veen staat zo te zien te popelen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Ook in het buitenland zijn de abdicatie en de kroning groot nieuws. Zo heeft de Duitse krant Bild haar website oranje gekleurd. Het Franse tijdschrift Paris Match kopt 'Beatrix, de abdicatie van een koningin'.

null Beeld bild.de
Beeld bild.de
null Beeld parismatch.fr
Beeld parismatch.fr
null Beeld mailonline.co.uk
Beeld mailonline.co.uk

De NS hebben tot 12.15 uur zo'n 78 duizend mensen naar Amsterdam gebracht. Dat is twee keer zoveel als op een normale Koninginnedag.

De gasten nemen hun plaatsen in in de Nieuwe Kerk. Verslaggever Ghassan Dahhan zoekt zijn plaats op. In de kerk begint om 13.30 uur de Verenigde Vergadering van de Staten Generaal; de inhuldiging begint om 14 uur.

De binnenkomst in de kerk. Beeld Trouw
De binnenkomst in de kerk.Beeld Trouw
null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De gasten zijn op weg naar de Nieuwe Kerk. Winkelcentrim Magna Plaza is voor de gelegenheid omgetoverd tot Maxima Plaza. Langs de route staat een militaire escorte.

Maxima Plaza Beeld Trouw
Maxima PlazaBeeld Trouw
Militairen langs de route. Beeld Trouw
Militairen langs de route.Beeld Trouw

Heeft u vandaag bijzondere foto's gemaakt? Stuur ze ons vooral toe: internet@trouw.nl. De meest bijzondere inzendingen plaatsen we bij dit liveblog.

De regalia in de Nieuwe Kerk Beeld Trouw
De regalia in de Nieuwe KerkBeeld Trouw

De NS hebben tot 11 uur vanochtend 51 duizend mensen naar Amsterdam vervoerd. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van overvolle treinen. De oranjedienstregeling heeft zijn nut bewezen, vertelt ze aan AT5. Op de stations Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal was het vanochtend, toen wij Trouw.nl-redacteuren naar de redactie reisden, rond 8 uur nog opmerkelijk rustig.

In de Nieuwe Kerk ligt de kroon al klaar. Beeld anp
In de Nieuwe Kerk ligt de kroon al klaar.Beeld anp

De gemeente Amsterdam gebruikt Twitter al enkele uren om vragen over de kroning en de drukte te beantwoorden. Dat ging prima, tot het account enkele minuten geleden werd geblokkeerd. De gemeente heeft het maximale aantal tweets voor vandaag geplaatst.

Foutje van de politie: activiste Joanna is vanochtend wel degelijk opgepakt. Onze verslaggever Hanne Obbink zag het gebeuren en maakte er op dit liveblog melding van. De politie ontkende op Twitter dat de arrestatie had plaatsgevonden, maar komt daar nu van terug. Joanna wordt nu zo snel mogelijk naar het Waterlooplein gebracht, zodat ze nog genoeg tijd heeft om te betogen.

null Beeld anp
Beeld anp

Gelukkig, Wikipedia is al bijgewerkt. De online encyclopedie noemt Beatrix der Nederlanden nu de vorst die 'van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden' was. Gebruiker Hans Kamp was er snel bij. Hij paste het lemma vanochtend al om 10.04 uur aan, enkele seconden na de ondertekening van de akte der abdicatie.

Kamp is daarna begonnen aan het lemma over koning Willem-Alexander. Dat is om 10.11 uur bijgewerkt.

België heeft onze nieuwe koning en koningin zojuist gefeliciteerd. Premier Elio Di Rupo benadrukt in een persverklaring van de Belgische regering de 'vriendschap en sympathie die onze burgers met het Nederlandse volk verbinden'. Hij gaat er vanuit dat de 'uitstekende relaties' niet alleen behouden zullen blijven, maar zelfs zullen worden versterkt.

Premier Rutte noemt de ondertekening van de akte der abdicatie het meest bijzondere moment van de ochtend. De ondertekening was volgens hem niet alleen ceremonieel belangrijk, maar ook 'een heel belangrijk moment tussen moeder en zoon'. Hij vertelde dat zojuist voor de camera's van de NOS.

Update over de repubikeinse activiste Joanna: de politie ontkent dat ze is opgepakt. Haar advocaat heeft de arrestatie echter bevestigd. Trouw-verslaggever Hanne Obbink was rond 10 uur getuige van de arrestatie. Zie onderstaande updates.

Trouw-verslaggever Ghassan Dahhan kwam op zijn route naar de Nieuwe Kerk zojuist Piet de Jong tegen. De oud-premier is vanochtend om 4 uur opgestaan. Dit is zijn derde inhuldiging. Oud-premier Wim Kok praat ondertussen bij met Ad Simonis. De kardinaal is, zo geeft hij toe, een beetje jaloers dat Kok zo vaak de koningin heeft mogen spreken.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zojuist de nieuwe staatsiefoto's vrijgegeven. Deze foto's gaan in overheidsgebouwen de portretten van (voormalig) koningin Beatrix vervangen.

null Beeld anp
Beeld anp

Nog even over de arrestatie van de republikeinse activiste Joanna. 'Ze was al sinds vanochtend vroeg aanwezig op de Dam', vertelt Trouw-verslaggever Hanne Obbink. Hij stond naast haar toen rond 10 uur plotseling 10 agenten in uniform en 'twee kleerkasten in burger' opdoken. Obbink: 'Ze gingen om haar heen staan en trokken haar richting een politiebusje. Vreemd, want voor zover ik kon zien deed ze niets verkeerd.'

Joanna was op de Dam met Hans Maessen, voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap. Maessen hield een protestbord omhoog, Joanne nam voor zover verslaggever Obbink kon zien geen deel aan een protest. 'Ik weet niet wat ze verkeerd deed', vertelt Obbink. Eenpersoonsprotesten zijn toegestaan. Misschien zag de politie dit aan voor een groepsprotest.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onze verslaggever Hanne Obbink meldt dat ook republikeins betoger Joanne zojuist is opgepakt. Een uur geleden werd ze al gesignaleerd met een protestbord met de tekst 'ik ben geen onderdaan'. Ze droeg een wit shirt.

Op de Dam is één persoon aangehouden. Volgens de politie voldeed de man 'niet aan de vorderingen'. Iets daarvoor zagen aanwezigen hoe agenten een man met een witte ballon afvoerden. Het is niet duidelijk of hij de persoon is over wie de politie nu spreekt. In ieder geval zijn ballonnen vandaag streng verboden.

Een emotionele prinses Beatrix, koning Willem Alexander en koningin Máxima verschijnen op het balkon. 'Vandaag heb ik afstand gedaan van de troon', vertelt Beatrix. 'Ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen uw nieuwe koning, koning Willem-Alexander.' Daarna maant ze: 'Even wuiven met zijn allen.'

Ook de koning neemt het woord: 'Moeder, vandaag heeft u afstand gedaan van het koningschap. 33 bewogen en bevlogen jaren waarvoor we u intens, intens dankbaar zijn. Mede namens de koningin wil ik u allen danken op de Dam in Amsterdam en in de Caribische delen van ons koninkrijk bedanken voor de steun en het vertrouwen dat we van u hebben mogen ontvangen.'

Voordat het Wilhelmus wordt aangeheven kunnen Willem-Alexander en Máxima hun tranen nauwelijks onderdrukken. Net voordat Beatrix het balkon verlaat krijgt ze het opnieuw moeilijk.

Vervolgens wuiven de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane het volk toe. Ook Willem-Alexander vecht nu duidelijk tegen de tranen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amalia is nu Prinses van Oranje. De 9-jarige prinses is de eerste in de lijn der troonopvolging, gevolgd door haar zusjes Alexia (7) en Ariane (6).

null Beeld anp
Beeld anp

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix verschijnen om 10.30 uur op het balkon van het Paleis op de Dam. De prinses zal een toespraak houden. Daarna wordt het Wilhelmus ingezet.

null Beeld anp
Beeld anp

Koningin Beatrix is nu prinses Beatrix. Zij, Willem-Alexander en Maxima hebben de akte van abdicatie ondertekend. De akte gaat nu ter ondertekening naar de andere aanwezigen. Willem-Alexander lijkt een traan weg te slikken. Bij de abdicatie wordt de troonopvolger direct de nieuwe vorst; Willem-Alexander is nu dus koning.

null Beeld NOS
Beeld NOS

Koningin Beatrix heeft plaatsgenomen tussen haar zoon en de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf. Wanneer ze horen dat er op de Dam een luid gejuich opstijgt, verschijnt er op hun gezichten een brede glimlach.

De abdicatie kan nu ieder moment beginnen; koningin Beatrix is zojuist verschenen in het Paleis op de Dam. Op de Dam zijn naar schatting 15 duizend toeschouwers.

Benieuwd welke delen van de stad nog begaanbaar zijn? De website Waar is de Koning biedt een handige druktekaart. Momenteel is het alleen op de Dam en het Museumplein druk.

Het is nog steeds rustig in Amsterdam, maar op en rond het Koninklijk Paleis begint Kroningsdag aardig op gang te komen. Op de Dam stonden volgens persbureau Novum om 9.15 zo'n 10 duizend mensen. Er worden maximaal 20 duizend mensen toegelaten. Waarschijnlijk duurt het niet lang meer totdat het plein wordt afgesloten.

De NS melden dat het ook in de treinen steeds drukker wordt. Vanochtend was het nog bijzonder rustig op het spoor.

Prinses Mabel was er vanochtend al vroeg bij. Haar 'goedemorgen AmsterDAM' is al meer dan 900 keer geretweet.

Tussen de Oranjefans op de Dam in Amsterdam staat dinsdagochtend even na negen uur een republikein. Hij is gekleed in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem niet', hij draagt drie witte ballonnen en draagt een bord bij zich met daarop de tekst 'geen monarchie maar democratie'. Achter hem dragen Oranjefans een groot spandoek: 'Bea is the best'.
Naast de man zit de inmiddels befaamde activiste Joanna. Zij tekent een protestbord met daarop onder meer de tekst: 'ik ben geen onderdaan'. Ook zij heeft een wit T-shirt aan. Ze denkt dat haar actie deze keer succesvoller zal zijn dan de vorige toen ze werd aangehouden bij het Beatrixtheater in Utrecht.

Op het Waterlooplein, de belangrijkste van zes demonstratieplekken in Amsterdam is het dinsdagochtend rond negen uur nog heel erg rustig.
Er wordt opgebouwd, twee agenten staan op het plein. Verder is daar van mogelijke demonstranten geen spoor.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de Nederlandse Spoorwegen begint ,,het op gang te komen" in Amsterdam. Via het spoor komen steeds meer mensen richting Amsterdam.
Dat het publiek laat komt en het daardoor nog relatief rustig is, kan een woordvoerster van de NS niet bevestigen: ,,Ik zie geen afwijkend beeld in vergelijking met andere jaren.'' Zij zegt dat de dienstregeling goed van start is gekomen en de sfeer in Amsterdam goed is.

De NS kampt met een kleine stremming vanuit Hilversum naar Amsterdam. Het bedrijf verwacht rond acht uur al een behoorlijke drukte. Het weer ziet er goed uit.
Veel mensen op de Dam zijn volledig in het oranje uitgedost. De laatste nachtbrakers verlaten de stad, de veegwagens proberen snel de troep van Koninginnenacht op te ruimen. De oranjefans komen ook van ver, velen spreken van een historisch moment waar je bij moet zijn.

Koninginnenacht is voor het spoor 'smooth' verlopen, zegt een woordvoerster van de NS. Op wat kleine opstootjes na, die vooral met drank te maken hadden. ''We hebben iedereen op zijn plek van bestemming kunnen brengen.''
Het spoorbedrijf maakt zich nu op voor de drukte. ''Nu valt het nog mee, maar rond 8 uur zal het al behoorlijk druk zijn op de stations.'' Kleine kink in de kabel is een stremming vanuit Hilversum naar Amsterdam. Die is vermoedelijk rond 9 uur verholpen.

De NS kan ruim 35.000 mensen per uur vervoeren van en naar Amsterdam Centraal. Het spoorbedrijf zet 350 bewakers in, in plaats van de gebruikelijke 65. Dinsdag werken 1500 conducteurs en 1400 machinisten.

Slechts een handjevol oranje fans hebben op de Dam geslapen. Beeld anp
Slechts een handjevol oranje fans hebben op de Dam geslapen.Beeld anp

Het is zo rustig dat bij het station twee ME'ers tegen elkaar zeggen: "Ze weten toch wel dat het vandaag is?"
Enkele honderden Oranjefans staan op de Dam, met hier en daar een plukje ME'ers. Het koninklijke balkon wordt snel nog even gedweild. Tussen het stationsplein en het Damrak staat een grote poort met diverse ingangen waardoor de feestgangers worden geleid. De poort is desgewenst af te sluiten. Rond de Dam zijn de veiligheidsmaatregelen nauwelijks zichtbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden