Zijn we te naïef als het gaat om veiligheid bij autosportevenementen?

De monstertruck die gisteren in Haaksbergen op het publiek inreed. Beeld ANP
De monstertruck die gisteren in Haaksbergen op het publiek inreed.Beeld ANP

'Niets zo heerlijk als de geur van brandend rubber op een zondagmiddag.' Autosportevenementen zijn razend populair. En het publiek staat er het liefst zo dicht mogelijk bovenop. Niet alleen bij het ongeluk van gisteren met de monstertruck in Haaksbergen, ook bij andere evenementen zoals City Racing Rotterdam staat het publiek achter een schamel dranghekje te kijken naar de voorbijrazende auto's.

Redactie

Er gebeuren regelmatig ongelukken bij autosportevenementen. En niet alleen met de deelnemers, ook de toeschouwers zijn vaak het haasje. Vorig jaar overleed er een vrouw bij de Amsterdamse Autorally door een auto die uit de bocht vloog. Is schade aan de toeschouwers door rondvliegende onderdelen of aanrijdingen 'collateral damage' of heeft het publiek hierin zelf ook een verantwoordelijkheid? Kun je als bezoeker van een autosportevenement er vanuit gaan dat de organisatie alle mogelijke veiligheidsaspecten onder controle heeft, of zijn we hierin te naïef?

Volgens Syan Schaap van het Event Safety Institute is de kennis bij mensen die evenementen in Nederland organiseren in veel gevallen ondermaats. Dat is mede het gevolg van de manier waarop het organiseren van evenementen in Nederland is geregeld. "In de ruim 400 gemeenten worden verschillende keuzes en afwegingen gemaakt over wat veilig is", aldus Schaap. "Er zijn wel richtlijnen voor veiligheid, maar die zijn bij vrijwel niemand bekend. Ook is er vaak onvoldoende expertise bij mensen die over de veiligheid moeten oordelen."

Schaap vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt al ruim 20 jaar gewerkt met een Event Safety Guide. In die gids, opgesteld door de evenementenbranche zelf, staan regels, richtlijnen en tips. De overheid omarmde de Event Safety Guide, die bij veel evenementen wordt gebruikt.

Het incident in Haaksbergen maakt volgens Schaap goed zichtbaar hoe groot de verschillen in Nederland zijn. "Dit soort evenementen zijn normaal gesproken vaak in stadions zoals Gelredome. Dan blijven de onderste rijen op de tribunes uit veiligheidsoverwegingen vaak leeg. In Haaksbergen was een vergelijkbaar evenement op de parkeerplaats van de Jumbo. Dranghekken houden een truck echt niet tegen."

Lezersvraag
Bent u bezig met veiligheid als u naar een evenement gaat, of gaat u ervan uit dat de organisatie zoveel mogelijk risico's heeft uitgesloten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden