Zijn we het gemopper op tv een beetje beu?

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Drie overwinningen van het Nederlands elftal en een slordige 24 uur televisie had Johan Derksen nodig voor hij kon toegeven dat Louis van Gaal misschien toch niet een totale schertsfiguur is. "De coach Van Gaal", benadrukte hij. Want de mens Van Gaal vindt hij nog steeds 'een walgelijke man' en 'een griezel'.

Het duurde de Nederlandse kijker blijkbaarnet wat te lang. Want 'VI Oranje', het praatprogramma waarin Johan Derksen tijdens het WK elke avond aanschuift bij Wilfred Genee en René van der Gijp, scoort niet zo lekker als voorheen. Het is te negatief. Toen Nederland wereldkampioen Spanje met 5-1 had verslagen, dacht Johan de nationale euforie te moeten temperen met de opmerking: "Ik vind mijn voorspelling dat we met 2-1 zouden verliezen nog steeds niet onverstandig." De meeste kijkers gingen op dat moment hossend door de huiskamer, maar de enkeling die 'VI Oranje' keek, kon het niet waarderen.

NRC Handelsblad had afgelopen week de cijfers. Want zoals dat hoort bij voetbal dient iedere bewering gestut te worden door lijstjes en statistiekjes. En wat we al aan ons water voelden, blijkt te kloppen. Het gemopper en gezeur bij RTL wordt veel slechter bekeken dan 'Studio Brasil' op Nederland 1, waar Hugo Borst, Henry Schut en teckel Messi op een buitenmaatse rode bank zorgen voor een ontspannen, positieve sfeer. Het programma trekt meestal twee keer zoveel kijkers.

Dat was tijdens het EK in Polen en Oekraïne, twee jaar geleden, wel anders. Toen versloegen Derksen en zijn voetbalvrienden de NOS nogal eens. Maar ja, toen presteerde het Nederlands elftal slecht. Dus er viel terecht iets te mopperen aan de stamtafel in het Scheveningse Kurhaus. Nu Oranje scoort, wil de kijker geen gezeur. De tv moet gewoon meejuichen.

Is dat een tijdelijke verstandsverbijstering, veroorzaakt door de goede resultaten van onze Oranje leeuwen in Brazilië? Keert het 'zeiken om alles om niets' (in de woorden van zanger Guus Meeuwis) vanzelf weer terug als het toernooi afgelopen is? Of is er meer aan de hand?

Het is vast een veel te voorbarige conclusie, maar het zou kunnen dat de kijkers een beetje klaar zijn met mopperende, sombere, wat uitgebluste oude mannen. We zagen immers in het afgelopen tv-seizoen ook de opmerkelijke opkomst van het optimistische 'RTL Late Night' ten koste van 'Pauw en Witteman'.

Bij Humberto Tan aan tafel mocht worden gelachen. En de presentator deed minstens een keer per week een dansje. Ondertussen leerde de kijker bij Jeroen Pauw en Paul Witteman avond aan avond dat het leven beslist geen feestje is. Waar de heren op zich natuurlijk gelijk in hebben. Maar zo somber en angstig als het aan die tafel vaak leek, is het toch ook allemaal niet.

Of deze veronderstelling klopt, zal spoedig blijken: als Nederland wordt uitgeschakeld in Brazilië, en de kijkers massaal afstemmen op 'VI Oranje' om hun chagrijn te horen weerklinken.

En als Jeroen Pauw volgend seizoen in zijn eentje doorgaat op de oude voet en scoort als een malle, dan heb ik gewoon ongelijk.

Dat durf ik dan best ruiterlijk toe te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden