Zijn we de supermarkt dan zo beu?

Beeld anp

Supermarkten zitten in de problemen, schrijft onderzoeksjournalist Joanna Blythman in the Guardian. Tijden en consumenten veranderen. Supermarkten dachten dat hun formule van goedkoop, gemak en de beste kwaliteit voor altijd zou werken. Maar het tegendeel blijkt waar.

Discounters als Aldi en Lidl worden steeds populairder en aan de andere kant kiezen mensen vaker voor direct kopen bij boeren en producenten door middel van streekboxen, groente-abonnementen en voedselcoöperaties. En dan zijn er ook nog de onafhankelijke winkels die steeds meer aantrekkingskracht krijgen. Volgens retail analist bij HBSC, David McCarthy, is er in Engeland geen sprake van een tijdelijke dip: 'De supermarktensector zit in een neerwaartse spiraal en het eind is nog niet in zicht.'

Ook in Nederland zien supermarkten hun omzetten dalen en lijkt het erop dat de macht van de grote supermarktketens langzaam aan het afbrokkelen is. Zijn we de supermarkt dan zo beu? De vele voedselschandalen van de afgelopen tijd hielpen natuurlijk niet erg mee. Hadden we de onthulling over paardenvlees in veel kant-en-klaar gerechten nog nauwelijks verteerd, kregen we alweer berichten over poepbacteriën in supermarktvlees voor onze kiezen.

'Er is veel mis met het Nederlandse voedsel', zegt inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Harry Paul deze week in het Financieel Dagblad. De NVWA-baas maakt zich vanwege de vele incidenten zorgen over het 'gebrek aan ethisch besef' in de vleessector en pleit voor meer productintegriteit: 'Vlees wordt nu behandeld als grondstof, terwijl het wel dieren zijn geweest. De waarden en het respect voor het product zijn verdwenen. Het is een keiharde handel geworden.'

Voor wie zich ook zorgen maakt over wat er allemaal achter de schermen van landbouwbedrijven en verwerkers gebeurt, zijn er steeds meer lokale alternatieven. Hebben we de afgelopen decennia geleden ons best gedaan om zover mogelijk bij ons voedsel vandaan te wonen: ons eten komt terug de stad in.

Op de Amsterdamse Zuidas scharrelen sinds vorige week 200 kippen in een rondeelstal. De stal, die een schaalmodel van een echte rondeelstal is, moet als voorbeeld dienen van hoe we in een stadse omgeving verantwoord en toch op grotere schaal kippen kunnen houden. De eieren zijn ter plekke te koop en, heel slim, bij Albert Heijn. Hebben we toch nog een reden om wél naar de supermarkt te gaan.

Joris Lohman en Felicia Alberding van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

 
Er is veel mis met het Nederlandse voedsel.
Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenauroriteit
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden