Zijn we bezig onszelf te vernietigen of is dat onzin?

21.10 uur, Nederland 2

De legendarische wereldreis met de Beagle die de bioloog en natuuronderzoeker Charles Darwin inspireerde tot het schrijven van de evolutietheorie, doet de VPRO ruim anderhalve eeuw later over. De clipper ’Stad Amsterdam’, een imponerende driemaster, doet dienst als onderkomen voor wetenschappers, filosofen, kunstenaars, artiesten, schrijvers en diverse nazaten van Charles Darwin. Het schip brengt de kijkers in 35 afleveringen over drie oceanen en vijf continenten. Van september tot mei nemen Sarah Darwin (achterachterkleindochter van Charles Darwin), Dirk Draulans (bioloog) en Lex Runderkamp (journalist) de kijker mee op avontuur om te onderzoeken hoe de wereld er nu voor staat.

Aflevering 2 komt geheel van zee. Na het vertrek uit Plymouth is de rust weergekeerd en buigen de opvarenden zich over het hoofdprobleem van de serie: Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen of is dit sterk overdreven?

Aan boord zijn minister Plasterk, naast politicus ook voormalig wetenschapper met uitgesproken meningen; John Francis, een milieu-activist, die z’n inspiratie ontleende aan een jarenlange voettocht over de aarde waarin hij zwijgend de toestand in ogenschouw nam en Christopher Lloyd, schrijver van ’Wat is er in hemelsnaam gebeurd’: „We moeten heel intelligent te werk gaan, willen we het einde, óns einde uitstellen. Over afwenden heb ik het niet eens”.

Met de presentatoren Sarah Darwin, Dirk Draulans en Lex Runderkamp buigen ze zich over de kwestie. Benedendeks doet Katja Philippart planktononderzoek en de discussie wordt bij voortduring prettig ontregeld door Redmond O’Hanlon, de bekende Britse wereldreiziger en schrijver. Want behalve met de toekomst van onze planeet krijgen de opvarenden ook met een ander probleem te maken: zeeziekte. Net als Darwin overigens, meer dan anderhalve eeuw geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden