Opinie

Zijn studenten slim en ervaren genoeg om te besturen?

Een studente in het Maagdenhuis van de UvA. Beeld anp
Een studente in het Maagdenhuis van de UvA.Beeld anp

De spandoeken van het huidige studentenprotest zijn nieuw, maar de leuzen konden best nog uit de jaren zestig komen. Meer inspraak, meer democratisering. Nieuw is wel dat studenten zeggen zich een naamloos product te voelen dat zo snel mogelijk uit de fabriek moet rollen. Die fabriek heet de Universiteit van Amsterdam.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat nieuwsgierige wetenschappers-in-de-dop zich ongelukkig voelen in zo'n omgeving. De voor de hand liggende conclusie is dan ook dat de protesterende studenten een punt hebben. Die indruk werd deze week bevestigd door de kop op de voorpagina van Trouw van woensdag: 'Minister Bussemaker geeft actievoerende studenten gelijk'.

Dat studenten zich een product voelen in een omgeving waar het rendement regeert, betekent dat er iets moet veranderen bij de universiteit, zei ze. En die inspraak, die komt er. Volgend jaar krijgen studenten inspraak op de hoofdlijnen van de begroting van hun instelling. Dat is dus wel iets meer dan de enkele student die als excuus-Truus in een universiteitsbestuur mag zitten.

Geschikt
Het punt van de financiën was aan de orde gesteld door de studenten die drie weken geleden het Bungehuis bezetten. Wie dacht dat jongeren vooral van nieuw en flitsend houden, hoorde tot zijn verbazing de bezettende studenten foeteren op de nieuwe gebouwen die het universiteitsbestuur gepland had. Het monumentale Bungehuis zou heus nog wel geschikt zijn voor colleges.

Als de studenten het voor het zeggen hadden gehad, was het Bungehuis niet verkocht, (de opbrengst is geschat op vijftien tot twintig miljoen euro), en was er geen nieuwbouw gekomen. En waren er ook geen talenstudies gesneuveld.

Wat dat betreft zijn de studenten een stuk behoudender te noemen dan de bestuurders van de universiteit. Zo beschouwd doet zich de interessante vraag voor wat er gaat gebeuren wanneer studenten van de Universiteit van Amsterdam meer inspraak krijgen dan ze de afgelopen twintig jaar gehad hebben.

Volgens hen is het bestuur onverstandig omgegaan met het kapitaal van de universiteit. Dat onverstandige gedrag komt volgens de studenten voort uit het zogeheten rendementsdenken. Op dit punt hebben ze niet alleen bijval gekregen van de minister, maar ook van docenten.

Nieuwe bezetting
Maar wie de jongeren ziet die nu het Maagdenhuis bezetten, moet zich toch even achter de oren krabben. Ze kunnen het mooi vertellen voor de camera, maar hebben ze wel genoeg ervaring en inzicht om zo'n grote wetenschappelijke organisatie als de universiteit te besturen?

Zal dan niet over vijf jaar opnieuw een bezetting plaatsvinden, maar dan door hoogleraren, die eisen dat alle studenten verdwijnen uit de universiteitsbesturen?

Vandaar mijn vraag: zijn studenten slim en ervaren genoeg om de universiteit mee te besturen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden