Zijn standvastigheid dwingt respect af

Of het nou gaat om zijn informele kledingstijl, zijn ondiplomatieke taalgebruik of zijn verkiezingsbeloften: de Griekse premier Alexis Tsipras houdt er na bijna vijf maanden regeren allemaal aan vast. Daarmee drijft hij de geldschieters tot wanhoop, maar in eigen land dwingt hij respect af.

Vandaag zijn weer alle ogen op Tsipras gericht: doet hij in Brussel water bij de wijn om een akkoord te sluiten met de geldschieters of niet? Ook als hij door de knieën gaat, dan nog heeft hij veel langer vastgehouden aan zijn lijn dan verwacht. Ook veel Grieken hadden erop gerekend dat hij al snel aan eisen van de geldschieters tegemoet zou komen. Zoals dat wel vaker gaat met politici die het onmogelijke beloven in Griekenland, nadat ze eenmaal zijn gekozen.

Of zijn standvastige houding goed is voor zijn land, valt te bezien. Maar hij heeft er de afgelopen vijf maanden in Griekenland een hoop respect mee afgedwongen, ook bij degenen die niet op hem gestemd hebben. Zijn populariteit mag dan inmiddels geen Noord-Koreaanse proporties meer hebben, die van ander partijleiders komt niet in de buurt.

Het valt op dat Tsipras zich lachend en met gemak tussen andere Europese leiders begeeft, ondanks zijn zware taak, zijn onverzoenlijke taalgebruik en de tegenstand. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande nemen hem serieus.

Hoe anders liep het voor minister van financiën Gianis Varoufakis. Die wekt met zijn betweterige colleges en arrogante houding zo veel wrevel dat zijn collega's van de andere eurolanden openlijk zeggen dat met hem geen zaken te doen is. Varoufakis is nog steeds in functie, maar zijn rol is behoorlijk ingeperkt - iets wat Tsipras' positie alleen maar verstevigde.

Sommige Grieken denken dat Tsipras zo van zijn rol geniet, dat hij het overleg met de geldschieters niet laat klappen, als puntje bij paaltje komt. Dan is hij zijn positie namelijk in één keer kwijt. En zijn politieke carrière wellicht ook. Dat zou zonde zijn, want met zijn veertig jaar is Tsipras de jongste leider die het moderne Griekenland ooit gekend heeft.

Andere dan politieke ervaring heeft hij niet: al op de middelbare school werd hij lid van de jeugdafdeling van de communistische partij en protesteerde hij tegen het onderwijsbeleid van de toenmalige rechtse regering. Sindsdien werkte hij gestaag aan zijn opmars binnen de partij die nu Syriza heet, een coalitie van dertien linkse tot uiterst linkse politieke groeperingen. Met zijn partner Peristera heeft hij twee kinderen, van wie de jongste Ernesto heet, naar Ernesto Che Guevara, de Latijns-Amerikaanse communistische strijder.

Als Tsipras een deal sluit, zal hij een van zijn handelsmerken moeten opgeven. Hij beloofde een das die hij na zijn aantreden kreeg van de Italiaanse premier Renzi te dragen als de schuldencrisis opgelost is. De kans dat we de das vanavond om Tsipras' nek zien hangen is klein. Zelfs met een akkoord is het Griekse schuldenprobleem nog lang niet opgelost.

DE VERDIEPING 2|3

Is de Griek een Europeaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden