Zijn route van kruimeldief naar terrorist blijft onduidelijk

KLEIS JAGER | PARIJS

Mohamed Merah groeide op zonder vader, het leger moest hem niet vanwege zijn criminele activiteiten. Maar pas na zijn kennismaking met de radicale islam veranderde hij in een extreem wrede moordmachine.

"Jij doodt mijn broeders, ik dood jou." Dat zei Merah voor hij Imad Inn Ziaten in Toulouse met twee kogels uit de weg ruimde. Ziaten was de militair die zijn motor dacht te verkopen aan Merah. Het is te zien en te horen op de film die Merah zelf maakte met het cameraatje dat hij om had gebonden, vertelde de procureur François Molins gisteren.

Volgens Molins is ook de scène waarin hij in het naburige Montauban twee paratroepers vermoordt en een derde zwaar verwondt, 'extreem gewelddadig'. Na zijn aanval scheurt hij - voorover leunend op het stuur van zijn scooter - 'Allah akbar' roepend weg.

En uiteindelijk zag Molins ook de moordpartij op de joodse school. Hier doodde Merah een leraar, Jonathan Sandler, en zijn twee kinderen Gabriel en Arieh van vier en vijf. De zevenjarige Myriam Monsonego die wegrende greep hij, om haar daarna door het hoofd te schieten.

Van kleine criminaliteit naar djihad, zo laat de korte levensloop van Merah, die 23 werd, zich samenvatten. Zijn vader vertrekt als hij vijf is, zijn moeder heeft geen vat op hem. Voor hij de extremistische islam vindt, valt hij vooral op door diefstal, van mobieltjes en brommers vooral, al of niet gewelddadig.

Het leger wil hem niet vanwege zijn strafblad. Als hij een keer een vrouw van haar tas berooft, krijgt hij achttien maanden gevangenisstraf, omdat justitie een en ander aan voorwaardelijke straffen optelt. Volgens zijn advocaat houdt Merah er 'diepe haat tegen de maatschappij' aan over.

Toch is hier de relatie met zeven moorden nog wazig, tot dit moment is het verhaal van Merah het verhaal van veel meer jongens.

In de gevangenis ontdekt hij zijn religie, gaat de Koran lezen. De omwenteling vindt plaats in juli 2010. Hij meldt zich dan bij het vreemdelingenlegioen in Toulouse. Hij blijft er overnachten, maar is de volgende dag, voor de selectieprocedure begint, opeens verdwenen. Hij heeft zich bedacht en gaat voor het eerst naar Afghanistan voor een opleiding tot strijder van God.

Procureur Molins spreekt van een 'atypisch profiel van een radicaliserende salafist'. Een proces waarbij de laatste resten empathie verdwijnen en kennelijk de basis is gelegd voor zijn nooit helemaal te bevatten wreedheid.

Een tweede verblijf in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan moet Merah onderbreken omdat hij hepatitis A oploopt.

Weer thuis, in de voorstad Izards, ten noorden van Toulouse, verbaast hij zijn omgeving door kinderen te trakteren op videobeelden van onthoofde strijders en ander onrecht dat moslimstrijders zou zijn aangedaan. Een moeder die bij hem verhaal komt halen over deze praktijken, mishandelt hij. De moeder doet aangifte. Een meisje dat zich komt beklagen omdat hij haar broertje had lastig gevallen met zijn dvd's, bedreigde hij met een sabel.

Ondertussen ziet het ernaar uit dat hij een gewoon leven nooit helemaal heeft opgegeven. Drie weken geleden signaleerde een oude bekende van de basisschool hem in een discotheek, geparfumeerde tabak rokend.

Onduidelijk is waar Merah op dat moment van leeft. Officieel heeft hij een uitkering, maar hij huurt soms een hele maand een auto en heeft verschillende verblijfplaatsen. De laatste twee jaar woont hij in het appartement waarin hij uiteindelijk de dood vindt.

In het nieuws ...

...omdat hij zeven mensen vermoordde in en rond Toulouse. Gisteren stierf hij tijdens een politie-inval in zijn woning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden