Zijn regels voor wapenbezit en schietverenigingen in Nederland streng genoeg?

Het zal nooit wennen en het mag nooit wennen: geweld door amokmakers zoals afgelopen zaterdag in Alphen aan den Rijn. Zeven mensen zijn om het leven gekomen en vijftien mensen zijn, van wie enkelen ernstig, verwond.

Het doet denken aan eerdere schietpartijen in het Duitse Winnenden en Erfurt, en op de Amerikaanse scholen Virgina Tech en Columbine High School. En toch mag het niet wennen en moeten we zoeken naar wegen om zulke explosies van geweld te voorkomen.

Zo moet snel duidelijk worden of de dader in Alphen aan den Rijn terecht een wapenvergunning had voor vijf wapens en in het bezit was van drie wapens. Onbeantwoord is nog de vraag of hij een vergunning had voor het wapen waarmee hij zaterdag mensen aanviel. Maar hoe dan ook was hij bekend als schutter, had hij op legale wijze ervaring met vuurwapens opgedaan en een wapenvergunning gekregen. Kan iedereen die zomaar krijgen? Waren er signalen die hadden kunnen wijzen op wat stond te gebeuren en is daarop afdoende gereageerd? Worden mensen met een wapenvergunning regelmatig gescreend op hun psychische stabiliteit? Letten leden van een schietvereniging op elkaar, signaleren ze voortekenen van mogelijk geweld?

Bij de schietpartij in Erfurt was de dader ook, als lid van een schietvereniging, een geoefend schutter. In Winnenden was de dader de zoon van een vader die lid was van een schietvereniging en zijn wapens niet goed had opgeborgen.

Zo nodig moeten de regels strenger worden. Voorkomen moet worden dat we erin berusten dat je nu eenmaal nooit kunt voorkomen dat iemand amok maakt. Er zullen altijd mensen blijven ontsporen. Maar moeten ze dan ook een wapenvergunning hebben, en ervaring met vuurwapens? Zonder wapen had de dader in Alphen zaterdag veel minder onheil kunnen aanrichten.

Dat je op zaterdag boodschappen gaat doen en dan door een man met een vuurwapen wordt aangevallen, is bijna onvoorstelbaar. Het geweld is zo willekeurig geweest en zo zinloos dat het voor de gewonden en de nabestaanden moeilijk te verwerken zal zijn. Voor de nabestaanden van de dader zal de rouw wellicht vermengd zijn met zelfverwijt en ook dat zal moeilijk te dragen zijn.

Het minste wat we kunnen doen om de slachtoffers van het geweld van zaterdag te gedenken en hun nabestaanden te ondersteunen, is de vragen te beantwoorden over de wapenvergunning, het wapenbezit en het lidmaatschap van een schietvereniging van de dader.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden